Česi otkazali srpsku predstavu zbog stava Srbije prema ratu u Ukrajini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Česi otkazali srpsku predstavu zbog stava Srbije prema ratu u Ukrajini

  Nezavisnoj pozorišnoj predstavi “Udarna vest” pozorište MDP iz Praga otkazalo je gostovanje zbog stava Srbije prema ratu u Ukrajini.

  Rečenicom “zbog političkog stava Srbije prema ratu u Ukrajini gostovanje srpskog pozorišta nije moguće” javljeno je u ponedeljak iz Praga.

  Srpsko pozorište o kome je reč u ovom mejlu je nezavisni Trinidad iz Novog Sada, a gostovanje njihove predstave otkazuje gradsko pozorište MDP iz Praga. Njeni autori su Minja Bogavac i Marko Grbić, a njeni glumci su Mina Nikolić i Đorđe Živanović Grgur.

  Tako je predstava “Udarna vest” postala prva srpska kolateralna žrtva u ratu Rusije sa Ukrajinom. Ili, žrtva stava Srbije prema tom ratu.

  Predstava je nezavisna produkcija, dakle iza nje ne stoji institucija pa samim tim ni država, već samostalni umetnici koji, istina, žive u Srbiji.

  “Sve je ovo zastrašujuće”, kaže za “Vreme” Minja Bogavac. “Ne znam da li je u pitanju izolovani slučaj, strah malog direktora malog pozorišta za svoju platu i njegov pokušaj da se nekom dokaže, ili je odluka sistemska.”

  Minja Bogavac kaže da ne može a da u pismu kojim im otkazuju gostovanje ne primeti eksplicitnost i nazivanje stvari pravim imenom. “Direktno su saopštili da nam otkazuju gostovanje zbog političkih razloga. Kod nas se to kaže – zbog tehničkih razloga.”

  Gostovanje u gradskom pozorištu MDP u Pragu bilo je zakazano za 7. april. Kolege iz Praga su bile, Minja Bogavac, srećne da ih ugoste, pregovori i dogovori su bili višemesečni, a sad je, eto, stigla samo jedna rečenica.

  Ni Trinidad, a ni autori predstave, nisu nikog zvali i pitali za dodatno objašnjenje.

  “Nema potrebe, jasno je”, kaže Minja Bogavac. “Brine me samo hoće li sad stalno biti ovako?”

  Izvor: Vreme, Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE