CEO koji je svima dao platu od 70.000 USD: Veće plate - izuzetno LOJALNI zaposleni

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CEO koji je svima dao platu od 70.000 USD: Veće plate – izuzetno LOJALNI zaposleni

  Pre šest godina izvršni direktor kompanije u Sijetlu Den Prajs (Dan Price) odlučio je da nijedan od zaposlenih u firmi čiji je vlasnik ne može da ima platu manju od 70.000 dolara godišnje.

  Da bi to ostvario Prajs je smanjio sopstvenu platu za milion dolara. Neki su ga proglasili herojem, a kritičari su mu predvideli skori bankrot.

  Ali to se nije dogodilo. Umesto toga, kompanija napreduje.

  On je izjavio da se od tada broj zaposlenih u njegovoj kompaniji utrostručio i da i dalje plaća svojim zaposlenima 70.000 dolara godišnje.

  Da bi platio svoje račune, Prajs je smanjio svoje troškove života, prodao drugu kuću i iskoristio ušteđevinu koju je imao. Neki finansijski stručnjaci smatraju da je ova odluka bila veliki rizik.

  “To je u suprotnosti sa onim što ljudi očekuju i onim što obično vidimo u smislu korporacija i kompanija”, rekao je Endrju Hafenbrek, asistent za menadžment i organizaciju na Univerzitetu u Vašingtonu.

  Prema Institutu za ekonomsku politiku, prosečna plata izvršnog direktora je 320 puta veća od plate prosečnog radnika.

  Prajs je rekao da, uprkos uspehu koji je njegova kompanija postigla sa ovom politikom, želi da ga slede i druge kompanije.

  “Rekao bih da je to neuspeh moje odluke. Osećam se kao da sam vikao na sav glas – ovo radi, ovo funkcioniše, svi bi trebalo isto da urade! – i nijedna kompanija nije sledila moj potez zbog sistemske vrednosti da ostvaruju najveći prihod sa najmanjim rizikom i najmanjom količinom posla”, kaže Prajs.

  Veće plate – izuzetno lojalni zaposleni

  On smatra da su prihodi njegove kompanije Gravity Payments uveliko porasli jer su veće plate dovele do izuzetno lojalnih zaposlenih.

  Procenat zaposlenih koji napuštaju našu kompaniju je prepolovljen. Zato kad imate zaposlene koji ostaju duplo duže, njihovo znanje o tome kako da pomognemo našim klijentima je vremenom naglo poraslo i to je zaista ono što je povećalo plate zaposlenih više nego smanjenje moje plate”, rekao je Prajs.

  Kompanija je pretrpela velike gubitke tokom pandemije koronavirusa, izgubivši 55% poslovanja u martu 2020. U jednom trenutku, Prajs je shvatio da Gravity Payments deli samo četiri meseca od propasti, ali se kompanija oporavila nakon što su njeni zaposleni dobrovoljno privremeno smanjili sebi platu.

  Da bi mu se odužili za žrtvu koju je podneo i snove koje je ostvario, njegovi zaposleni su odlučili da mu kupe mu automobil Teslu i to je gest koji je Prajsu mnogo značio.

  “Moji zaposleni su učinili za mene mnogo više nego što sam ja ikada mogao da uradim za njih. Dakle, činjenica da su hteli da mi daju tako nestvaran, neverovatan poklon, prilično je posebna. Ne znam da li to mogu da izrazim rečima”, rekao je Prajs.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE