Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cene stanova

  Cene stanova opet najviše skočile u komšiluku: Nekretnine pojeftinile u 9 zemalja EU

  Hrvatska je u drugom tromesečju zadržala poziciju zemlje EU sa najvećim skokom cena nekretnina. Cene stanova opet su najviše porasle u ovoj komšijskoj zemlji, pokazuju podaci Eurostata.

  U evrozoni stambene nekretnine bile su u drugom tromesečju jeftinije za 1.7 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu, a u EU za 1.1 odsto, izračunali su statističari.

  Cene stanova pale su na oba područja prvi put od početka 2014., napominje se u izveštaju Eurostata. U prvom tromesečju cene su porasle za 0.4 odsto u evrozoni i za 0.8 odsto u EU.

  U periodu od aprila do juna, prema podacima Eurostata, najviše je poskupeo stambeni prostor u Hrvatskoj, za 13.7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, nakon 14-postotnog skoka u prvom tromesečju.

  Slede Bugarska i Litvanija s rastom cena nekretnina u drugom tromesečju za 10.7 odnosno za 9.4 odsto. Stambeni prostor pojeftinio je u devet zemalja, a najviše u Nemačkoj, za 9.9 odsto, i Danskoj, za 7.9 odsto.

  Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku. U odnosu na prethodno tromesečje cene stambenog prostora u evrozoni gotovo su stagnirale u razdoblju od aprila do juna, a u EU porasle su za 0.3 odsto.

  Na početku godine pale su za 0.9, odsto u evrozoni i za 0.7 odsto u EU. Najviše su na tromesečnom nivou poskupele stambene nekretnine u Letoniji i Bugarskoj, za 5.1 odnosno 4.3 posto. Sledi Estonija s poskupljenjem stambenih kvadrata za 3.8 posto.

  U grupi je i Hrvatska s rastom cena stambenih nekretnina u razdoblju od aprila do juna za 3.5 posto u odnosu na prethodno tromesečje kada su poskupele za 2.0 odsto. Blizu je i Poljska s poskupljenjem stambenih kvadrata u drugom tromesečju za 3.2 posto. Najviše su pak u odnosu na prethodno tromesečje pale cene stambenih nekretnina u Slovačkoj, za 3.9 odsto. Sledi Luksemburg gde su pojeftinili za 2.7 odsto, pokazuju podaci Eurostata, prenosi Hina.

  Izvor: Bizlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE