Da li će rat u Ukrajini uticati na cene nekretnina u Srbiji?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  popis stanovništva

  Da li će rat u Ukrajini uticati na cene nekretnina u Srbiji?

  Cene nekretnina u poslednjih nekoliko godina sve su veće, a zbog svetskih kriza koje se u poslednje vreme nižu jedna za drugom je, čini se, nemoguće dati bilo koje predviđanje o tome da li će se taj rast zaustaviti uskoro ili ne. 

  Najnovija kriza, rusko-ukrajinski rat, je za kratko vreme uticala na gotovo sve sfere života. Jedna od onih koja je najviše pogođena svakako je privreda, a samim tim i tržište nekretnina.

  Kako procenjuju stručnjaci, cene nekretnina će u narednom periodu dodatno rasti, a razlog tome je povecanje cena inputa za gradnju. 

  Pitanje rasta cena nekretnina postavljano i pre novonastale situacije

  Prema proceni ekonomiste i izvršnog direktora agencije za nekretnine City Expert Miloša Mitića kretanje ponude i tražnje na tržištu nekretnina za sada ostaje u stabilnim tokovima, a bankarski sektor je mnogo stabilniji nego u ranijim godinama velikih kriza. 

  Vrlo je bitno naglasiti da su delovi finansijskog sistema, pre svega banke, danas u mnogo boljem položaju nego što su bile u periodima ranijih kriza kada nisu bile tako dobro kapitalizovane. Danas ranjivost nije u finansijskom sektoru već problem leži u realnoj ekonomiji koja je najviše pogođena trenutnom situacijom”, ističe Mitić.

  Pitanje rasta cene nekretnina je mnogo puta postavljano i pre novonastale situacije u Ukrajini, a inflatorni efekti su postojali i pre situacije sa Ukrajinom kao posledica pandemije. 

  cene nekretnina

  nekretnine, srbija, zgrada

  Ovakva situacija može da utiče da se oni samo prodube, a nadamo se da do toga neće doći”, kaže Mitić i dodaje da su usled inflacije ljudi svoj kapital sklanjali u nekretnine koje i dalje ostaju jedno od najsigurnih načina za čuvanje i uvećanje sopstvenog kapirala i štednje. 

  Cene nekretnina će imati tendenciju rasta

  Iako je možda EURIBOR trebalo da raste i da samim tim utiče na povećanje kamatnih stopa na stambene kredite ocenjujemo da će usled ove nove krize kamatne stope ostati na istom ili sličnom nivou u narednom periodu”, procenjuje Mitić. 

  Mitić ističe da je mnogo ozbiljniji problem energetska zavisnost Srbije i dobrog dela Evrope od ruske nafte i prirodnog gasa

  Destabilizacija ovog tržišta je jedan od ključnih problema koji bi mogao da utiče i na poremećaj tokova u celoj privredi. S obzirom na to da su goriva jedan od inputa koji značajno utiče na cenu i proizvodnju mnogih stvari, to kasnije utiče i na rast cena u realnoj prozivodnji”, objašnjava on.

  cene nekretnina

  zgrada, srbija, cena nekretnina, kriza

  Kako navodi, u narednom predvidivom periodu cene nekretnina će imati tendenciju rasta pre svega zbog povecanja cena inputa za gradnju. 

  Izvor: BIZLife/City Expert

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE