Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cene nafte skočile zbog Sirije

  Cene nafte danas su, posle dešavanja u Siriji, porasle na najviši nivo za poslednji mesec dana, pri čemu su investitori ponovo usmerili pažnju na zalihe u SAD, potvrdio je Blumberg.

  Cena nafte porasla je za čak 0,9 odsto u Njujorku, posle rasta koji je registrovan u šest od sedam proteklih dana. Američka laka nafta za isporuku u maju prodavala se za 51,49 dolara po barelu, što je skok od čak 46 centi, dok je severnomorska sirova nafta brent, koja se prerađuje i u Srbiji, za dostavu u junu poskupela za 49 centi na 54,66 dolara za barel na  berzi u Londonu.

  Američke zalihe nafte su prošle nedelje pale za 1,83 miliona barela, prema izveštaju Američkog instituta za naftu. Cena američke nafte je prošle  nedelje porasla iznad 50 dolara za barel, nakon što su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) podržale šestomesečno produženje dogovora o smanjenju proizvodnje ovog energenta.

  Kako će se narednih dana poslednja dešavanja u Siriji odraziti na cenu crnog zlata, tek će se videti. Izvesno je, kako se moglo čuti na dvodnevnom skupu  o preradi, skladištenju iI tržištu nafte i derivate u Jugoistočnoj Evropi, da bi rastuća tražnja za naftom mogla da pripomogne novom rastu cena sirove nafte.

  Cene nafte i gasa će teško odstupti od nivoa na kome se sada nalaze u narednih nekoliko godina,  pa se ne očekuje pad cene barela ispod 60 dolara.

  S druge strane, obzirom na to da su zahtevi EU sve stroži po pitanju zagađenja živote sredine, poruka s skupa je da gorivo ubuduće mora da se proizvodi po najvišim evropskim standardima.

  Velika Britaniji čiji su predstavnici govorili na skupu ocenili su da je budućnost već stigla u Englesku. Ne samo zbog visokokvalitetnog goriva,  već I činjenice da se u perspektivi sve više razmišlja o korišćenju vozila na struju, kako bi se u potpunosti rešilo pitanje štetnih gasova iz automobile.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: Jelena Stojanović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE