Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cena spomenika Stefanu Nemanji – „POVERLJIVA“

  Gradski sekretarijat za kulturu grada Beograda odbio je da objavi podatke o ceni koštanja i izvoru finansiranja spomenika Stefanu Nemanji, nakon što je grupa profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu uputila žalbu povereniku za informacije od javnog značaja zbog nepostupanja po njihovom zahtevu.

  Grupa profesora prethodno je podnela molbu Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda da obavesti javnost o specifikaciji svih troškova koji obuhvataju celokupni proces konkursa, izrade, transporta i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji, kao i o izvoru tih troškova, uz podatke o angažovanim preduzećima i pojedincima u tom poslu.

  Podnosioci molbe su naveli da se izgradnja spomenika Stefanu Nemanju, autora Aleksandra Rukavišnjikova, na Savskom trgu u Beogradu “nalazi u središtu pažnje javnosti, pa je dobijanje potpunih informacija o svim aspektima ovog procesa od izuzetne važnosti“.

  U odgovoru na žalbu, Sekretarijat za kulturu je naveo da „svojim postupcima nije imao nameru da uskrati informacije“, dodajući da „nije imao mogućnost da tražiocima informacije pruži na uvid tražene informacije“.

  Sekretarijat se tom prilikom pozvao na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao i na Zaključak Vlade Srbije od 18. jula 2018. godine, kojim je „iznos namenskog transfera određen za tajni podatak“, sa stepenom tajnosti „POVERLJIVO“ i rokom čuvanja do 2023. godine.

  Sekretarijat za kulturu je iz toga zaključio da ima propisano vremensko ograničenje u kome je obavezi da postupa po Zakonu o tajnosti podataka.

  U odgovoru Sekretarijata navedeno je i da je deo informacija dostupan na Portalu javnih nabavki, dok deo koji se odnosi na procenjenu vrednost javne nabavke, iznos ponude, kao i iznos ugovorene vrednosti, nije mogao biti dostupan imajući u vidu određeni stepen tajnosti „POVERLJIVO“.

  Izvor: N1

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE