Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nafta

  Cena NIS-ovih akcija oko 600 RSD

  Skok cene nafte od prošlog oktobra do danas za oko 100 odsto, kao i popuštanje mera kada je reč o pandemiji kovida 19 uslovili su bolje poslovne rezultate naftnih kompanija u svetu pa i Naftne industrije Srbije.

  „Kao što je bilo očekivano, usled oporavka cene sirove nafte, NIS je ostvario snažan rast profitabilnosti u prvih šest meseci i dostigao nivo ovih pokazatelja iz predpandemijske, 2019. godine. Kompanija je zabeležila profit pre kamata, poreza i amortizacije skoro deset puta veći (22,2 milijarde dinara), dok je neto profit dostigao 6,1 milijardu dinara naspram gubitka od 10,2 milijarde dinara u istom periodu prošle godine. Kada su u pitanju operativni pokazatelji, i oni su generalno zabeležili pozitivan trend, osim kada je u pitanju proizvodnja koja već godinama pada usled iscrpljenih domaćih nalazišta“, kaže broker Nenad Gujaničić.

  Pozitivni trendovi iz prve polovine godine su naročito izraženi od marta i tokom celog drugog tromesečja, a valja očekivati da se ovaj trend nastavi i do kraja godine ako ne bude većih poremećaja na tržištu sirove nafte.

  „Kada govorimo o vrednovanju NIS-a, ono nažalost nije pratilo oporavak vrednosti naftnih kompanija širom sveta. I dok su mnoge naftne kompanije dostigle predpandemijske vrednosti, NIS-ovim akcijama proteklih dana se trguje oko nivoa od 600 dinara što daje vrednost kompanije od oko 830 miliona evra. Što znači da kompanija vredi gotovo isto kao pre 12 godina kada je privatizovana“, kaže Gujaničić.

  Glavni razlog ovakve situacije je odumiruće tržište kapitala kod nas ali i nečinjenje glavnih akcionara kompanije (Gasproma i država) koje gotovo da ne interesuje vrednost akcija niti su sprovodili aktivnosti koje su u njihovom domenu da se ova situacija promeni, kaže on.

  Izvor: Jelena Stojanović

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE