Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čemu služe državne firme za jeftine stanove?

  Nakon što je u februaru Vlada Srbije osnovala namensku firmu SPV Nišava, koja bi trebalo da bude investitor za izgradnju jeftinih stanova za snage bezbednosti u Nišu, nedavno je pokrenut proces osnivanja još dve ovakve firme – SPV Nišava dva i SPV Nišava tri.

  Dok stručnjaci pitaju zbog čega se to radi, jer država može da bude direktni investitor, nepoznato je i koja je svrha ovakvih preduzeća i zašto su Nišu potrebna tri, pišu Južne vesti.

  Krajem prošle i početkom godine Vlada Srbije je osnovala nekoliko ovakvih firmi u gradovima u kojima se grade jeftini stanovi za bezbednjake, vojsku i policiju. Jedan od njih je i Niš.

  Premda je osnovna delatnost ove firme izgradnja stambenih i nestambenih objekata, u Ministarstvu građevine su ranije ove godine rekli da će ova preduzeća imati ulogu investitora. Sve je to, kako su pojasnili, urađeno po predlogu Vladine Komisije za pripremu predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

  Odlukom Vlade osnovana su posebna privredna društava (SPV) koja su predviđena da budu investitori u daljoj realizaciji tog projekta, a o čemu će konačnu odluku doneti Vladina Komisija za priremu Predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, objasnili su ranije iz Ministarstva.

  Na sednici Vlade, od 23. maja, odlučeno je da u ovom gradu treba da budu osnovana još dva ovakva preduzeća – SPV Nišava dva i SPV Nišava tri.

  Direktor sve tri firme, prema podacima Agencije za privredne registre, je još jedno državno preduzeće – Građevinska direkcija Srbije. Ova Direkcija, kako se navodi na njihovom sajtu, bavi se upravljanjem projektima od značaja za Srbiju, a prvenstveno upravljanjem investicijama u građevinarstvu.

  Međutim, o nadležnostima, ali i svrsi tri preduzeća u Nišu, u Direkciji nisu želeli da govore. Za sva pitanja u vezi sa projektom stanogradnje za pripadnike službi bezbednosti, upućujemo vas na kabinet predsednice Vlade Republike Srbije, rekli su u Građevinskoj direkciji.

  O svom poslovanju, projektima, planovima, ali i broju zaposlenih, nisu odgovorili ni u SPV Nišavi. Umesto toga, novinarima su uputili identičan mejl onom koji je stigao iz Građevinske direkcije Srbije.

  Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije pita zašto bi Vlada Srbije osnivala ovakva preduzeća, umesto da bude direktni investitor. Smatra da postoji mogućnost da se preko ovakvih privremenih firmi mimoiđu propisi, te da postupak investiranja i biranja izvođača ne bude transparentan.

  Nije jasno na osnovu dostupnih informacija čemu služe (takva preduzeća) ukoliko ona ne grade, a ukoliko Vlada finansira, zbog čega Vlada nije raspisala konkurs na koji bi se javila građevinska preduzeća, zaključio je Minić.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE