Celog života držite MLEKO u pogrešnom delu frižidera: Stručnjak objasnio zašto je to loše

Veliki broj ljudi drže mleko u pregradama u vratima frižidera, ali jedan od proizvođača ovih uređaja je otkrio zašto je ovo najgore mesto za to.

Gotovo svako stavlja mleko u vrata frižidera, ali stručnjak je otkrio zašto bi ovo mogla biti loša ideja. Flaše mleka svih oblika i veličina savršeno stanu u pregrade na vratima frižidera, a postoji i razumljiv strah od curenja ako se mleko položi na jednu od polica.

Međutim, ispostavlja se da je ovo zapravo pogrešan način, te da bi vrata trebalo da se koriste za čuvanje začina umesto mleka. Razlog za to su temperaturne oscilacije, koje mogu uzrokovati da se mleko brže pokvari.

Beko preporučuje čuvanje mleka na srednjoj polici, zajedno sa jogurtima, sirom i jajima, jer pruža „lepu, konstantnu temperaturu.“

Frižider, kuhinja (Freepik)

Mleko koje se čuva u vratima podložno je spoljnoj temperaturi u domu svaki put kada se vrata otvore, što znači da temperatura varira za nekoliko stepeni svaki put. Postoji i objašnjenje: „Može biti primamljivo jednostavno ubaciti svu svoju nedeljnu kupovinu u frižider i pretpostaviti da će sve biti ‘dovoljno hladno’. Međutim, neki delovi vašeg frižidera su hladniji od drugih, pa su pogodniji za različite vrste hrane.“

Prema pisanju Express-a, britanska domaćinstva bacaju oko 250 funti hrane po osobi tokom jedne godine, što je oko 1.000 funti za četvoročlanu porodicu. Da bi se eliminisala bacanje hrane, odnosno izbacivanje namirnica koje su se pokvarile u frižideru, Beko je precizirao tačno šta bi trebalo da ide gde.

Na kom mestu držati hranu u frižideru?

Gornja polica

Temperatura na gornjoj polici je toplija, pa se preporučuje da se ovde čuvaju namirnice koje ne zahtevaju kuvanje. To uključuje namirnice poput kuvanih i sušenih mesa, ostataka hrane ili prethodno skuvanih obroka.

Srednja polica

Mleko bi trebalo da ide na srednju policu, kaže Beko, zajedno sa mlečnim proizvodima poput jogurta i sira. Jaja takođe vole ovu policu jer pruža lepu, konstantnu temperaturu. Neki frižideri imaju metalne police za flaše, na kojima mleko treba da bude položeno. Da biste izbegli curenje, uverite se da je čep na flaši čvrsto zatvoren. Ako slabe plastične flaše iz supermarketa i dalje propuštaju mleko po vašem frižideru, možda bi bilo najbolje da ga prebacite u staklenu flašu sa čvrstim poklopcem – jer to takođe održava mleko dodatno hladnim.

Evropski parlament

Donje police

Ovo je najhladniji deo frižidera, gde bi trebalo da se čuvaju namirnice koje zahtevaju kuvanje. Donje police vašeg frižidera su najhladnije, pa su najbolje mesto za sirovo meso i ribu. Čuvanje celokupnog sirovog mesa na jednoj polici takođe pomaže u sprečavanju unakrsne kontaminacije.

Vrata

Vrata su idealna mesta za čuvanje začina koji se neće pokvariti zbog temperaturnih oscilacija. To može uključivati tegle džema i prelive za salate. Sve što sadrži prirodne konzervanse trajaće duže u vratima. Puter i namazi koji zahtevaju da budu mekši takođe mogu biti čuvani u vratima.

Fioke

Donje fioke su najbolje za voće i povrće, kao i za bilje.

Izvor: BIZLife/M.S.

Foto: Unsplash/Pixabay/Freepik

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE