Carina Kosova: Od ukidanja taksi uvoz iz Srbije 12 miliona EUR, jedan šleper vraćen

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Carina Kosova: Od ukidanja taksi uvoz iz Srbije 12 miliona EUR, jedan šleper vraćen

  Carina Kosova saopštila je da je vrednost robe uvezene iz Srbije od ukidanja takse 12,4 miliona evra.

  U saopštenju se navodi da je sa Kosova u Srbiju izvezena roba u iznosu 700.000 evra. Prema ovom izveštaju, za uvoz robe iz Srbije je naplaćen porez 1.069.441,89 evra.

  Dodaje se da je jedan šleper sa robom vraćen za Srbiju.

  “Imaju u vidu tačke 1.1 i 1.2 vladine odluke koje se odnose na fitosanitarne i veterinarske dokumente i potvrde, nadležnost Kosovska agencija ishrane tokom primene gore pomenute odluke posebnu pažnju posvetila kontroli carinske dokumentacije koja sledi roba u svrhu osiguravanja da su oznake u skladu sa Ustavom Kosova”, navedeno je u saopštenju.

  Dodaje se da je u svim slučajevima gde je primećeno bilo kakvo “provokativno označavanje ili denominacija” roba vraćena u Srbiju i nije dozvoljeno da se uvozi.

  Prema statističkim podacima o uvozu robe iz Srbije pre uvođenja takse od sto odsto, mesečno se prosečno na Kosovu uvozila roba u vrednosti 27 miliona evra.

  Vlada Kosova je 1. aprila ukinula taksu od sto odsto na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Odluka o ukidanju takse i postepenom uvođenju reciprociteta ostaje na snazi do 15. juna, kada će se proceniti njena primena.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE