Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  pks

  Čadež upozorio na rast CENE ENERGENATA: Gas skuplji 110%, nafta 65%

  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je da je neophodna promena politike Brisela i snažan zajednički odgovor EU na globalnu energetsku krizu koja predstavlja realnu pretnju po domaću i međunarodnu privredu.

  Čadež je na konferenciji „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji-nordijska iskustva“ u Privrednoj komori Srbije, pozvao domaću i međunarodnu političku i privrednu zajednicu da rade zajedno kako bi se u narednom periodu rešili problemi visokih cena energenata koje proteklih nedelja negativno utiču na produktivnost svih ekonomija.

  „Ako kriza potraje duže nego što je uobičajeno, postoji realna pretnja po privredu. To ne želimo da nam se desi. Svi treba da razmislimo o dve mogućnosti, jedna je kako neposredno da odgovorimo na izazove naše privrede, a druga, kako zajedno sistemski možemo da se prilagodimo novoj realnosti“, rekao je Čadež.

  Predsednik PКS je izrazio nadu da će se Brisel uključiti u rešavanje energetskih problema koji utiču na ekonomije, izmenom zakonskih regulativa u Evropskoj uniji koje se odnose na poresku politiku, investicione i hedž fondove.

  Naveo je podatke koji pokazuju da je od početka ove godine do danas na međunarodnom tržištu gas poskupeo 110 procenata, aluminijum za 45 odsto, polietilen 28, a nafta za 65 odsto.

  Čadež je ukazao da se u Srbiji tretira samo četiri odsto komunalnog otpada, a nordijske zemlje više od 80 procenata, koristeći ga za proizvodnju energije.

  „Srpska privreda koristi dva i po puta više energije u proizvodnji nego nordijske kompanije što automatski znači veće troškove proizvodnje i manju mogućnost da budemo konkurentni“, objasnio je Čadež i dodao da se polovina energije u Srbiji gubi zbog loše izolacije stambenih zgrada.

  Izvor: BIZLife

  Foto: PKS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE