Bundesver: Moguć raspad EU, o proširenju da ne govorimo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bundesver: Moguć raspad EU, o proširenju da ne govorimo

  Evropska unija i zapadni poredak mogli bi da se uruše do 2040. godine, navodi se u internoj studiji nemačke vojske, u koji je magazin Špigl imao uvid.

  Nemačka vojska procenjuje da je raspad EU i zapadnog poretka u narednih nekoliko decenija moguća opcija.

  U dokumentu na 102 stranice pod nazivom “Strateška perspektiva 2040”, koji je krajem februara usvojio vrh Ministarstva odbrane i od tada čuvan u tajnosti, Bundesver prvi put u istoriji razmatra kako bi društveni trendovi i međunarodni konflikti mogli da utiču na bezbednosnu politiku Nemačke narednih decenija, navodi Špigl.

  Studija obrađuje šest mogućih scenarija od kojih najgori pod nazivom “EU u raspadu, a Nemačka u reaktivnom modu” pretpostavlja mogućnost “višestruke konfrontacije”.

  Prema ovoj projekciji, međunarodni poredak se urušava nakon “decenija nestabilnosti”, vrednosni sistemi gube svoj uticaj, a globalizacija je zaustavljena, prenosi Špigl.

  Kako se navodi, “proširenje Evropske unije je u velikoj meri napušteno” kao ideja, a Uniju napuštaju još neke države.

  “Evropa gubi svoju globalnu konkurentnost”, konstatovali su u studiji stratezi Bundesvera, obrazlažući tu varijantu.

  Oni smatraju da je “sve neuređeniji, delom haotični i konfliktni svet dramatično promenio bezbednosno-političko okruženje Nemačke i Evrope”.

  Prema drugom scenariju – “Zapad protiv Istoka” – neke istočne države EU zamrzavaju evropske integracije, dok se druge “priključuju istočnom bloku”.

  Još jedan od scenarija – „Multipolarna konkurencija” – predviđa uspon ekstremizma dok se nekoliko partnera u EU približava političkom modelu Rusije.

  Dokument ne navodi izričito nikakvu prognozu, ali svi scenariji su, kako zaključuju autori, “mogući do 2040. godine”, navodi Špigl.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: ilustracija

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE