Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Budućnost pripada inovativnim ljudima

  „Ideja ne mora da bude velika, ona samo mora da promeni svet“. U duhu ove izreke proteklo je i ovogodišnje, 14. po redu Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji, održano protekle nedelje u Košutnjaku,  gde se za veliko finale takmičilo šest najboljih  timova.

  Titula „Najbolja tehnološka inovacija u 2018“ pripala je timu „Motimuv“ iz Beograda, koji je svoju ideju „Pacemaker za pokrete“ pretočio  u elektronski stimulator za mišiće koji značajno unapređuje i pojednostavljuje vežbanje funkcionalnih pokreta u toku rehabilitacije. Ovo takmičenje  održava se već 14 godina, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Privredna komora Srbije, Fakultet tehničkih nauka i Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda, a cilj je podrška potencijalnim i postojećim visokotehnološkim preduzetnicima istraživačima koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije pretoče u  inovacije koje će biti vrednovane na tržištu.  Kao kompanija koja se u svim segmentima poslovanja oslanja na inovacije i moderne tehnologije, takmičenje je ove godine podržala i kompanija NIS, kroz program „Energija znanja“ putem kog kompanija sarađuje sa domaćim i međunarodnim obrazovnim i naučnim institucijama.

  Profesor dr Dragan Povrenović, koordinator Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju, navodi da je  održavanje ovakvih takmičenja od izuzetne važnosti za jačanje i podizanje inovativnog kapaciteta celokupnog društva, ali i da je podrška kompanija veoma važna. „Da bi se kroz formu Takmičenja razvijao jedan daleko važniji zadatak, a to je jačanje i podizanje inovativnog kapaciteta celokupnog društva, neophodna je prepoznatljivost čitavog projekta u najširoj javnosti. Stoga je uključivanje najvećih kompanija u Srbiji u sistem Takmičenja, kao i pomoć u promociji ove aktivnosti, od ogromnog značaja. Samo mogućnost da se kaže da je kompanija poput NIS-a partner u organizaciji, svima uliva dodatno poverenje da se kao pojedinci uključe i prijave svoj tim i inovaciju. Velike kompanije daju to početno uverenje da vredi pokušati, a posebno mladi mogu prepoznati da neko želi da im pruži šansu da budu kreativni i uspešni u svojoj zemlji“, ističe profesor Povrenović.

  Goran Stojilković, zamenik generalnog direktora NIS-a za petrohemijske poslove, koji je bio jedan od članova žirija na ovom  takmičenju, naglasio je značaj inovacija  u modernom poslovanju. „Inovacije i progresivne poslovne ideje daju vam komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju u bilo kojoj grani biznisa. Zato je važno i naknadno motivisati i uključiti zaposlene u stvaranje novih inovacija i ideja, koje će doneti pre svega korist kompaniji. Moje učešće u izboru za najbolju tehnološku inovaciju za 2018. godinu je predstavljalo jedinstveno iskustvo i bila mi je izuzetna čast da budem član žirija, koji je ocenjivao vrhunske timove“, rekao je Stojilković.

  On je dodao da  NIS stimuliše  inovacije i mlade talentovane pojedince. „U NIS-u imamo programe „Energija znanja“ i „Ja imam ideju“ koji su upravo osmišljeni da podržavaju ne samo ideje mladih i talentovanih ljudi, već i zaposlenih. Program „Energija znanja“ već nekoliko godina podržava mlade talente iz različitih naučnih oblasti, i na ovaj način ostvaruje učešće u ovakvim projektima u širem kontekstu.  Dok drugi program „Ja imam ideju“ podržava inovativne ideje zaposlenih koje unapređuju radne procese u kompaniji. Na ovaj način i zaposleni mogu da budu pronalazači, koji svojim inicijativama pronalaze načine za efikasnije poslovanje kompanije. Budućnost pripada inovativnim ljudima i zato ih je važno podržati“ zaključuje Stojilković .

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE