Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Broj nezaposlenih POVEĆAN jer mnogi hoće još 60 evra

  Za povećanje broja nezaposlenih u odnosu na isti period prethodne godine u Nacionalnoj službi za zapošljavanje su detektovali tri razloga, od kojih je najinteresantniji to što je broj na evidenciji porastao verovatno jer će mnogi želeti da dobiju pomoć.

  Nezaposleni koji su bili evidentirani kod Nacionalne službe za zapošljavanje na dan kada je usvojen rebalans budžeta – 15. aprila, dobiće u okviru paketa ekonomske pomoći dodatnih 60 evra. Direktor Nacionalne službe Zoran Martinović kaže za RTS da će pomoć biti isplaćena u junu.

  Martinović ističe da su nezaposleni dobili svoje posebno mesto tako što će dobiti dodatnu jednokratnu pomoć – 60 evra, pored onih koje će dobiti svi građani.

  „Presek je napravljen 15. aprila. Svi koji se prijavljuju nakon toga mogu da koriste druga prava i druge usluge Nacionalne službe, ali na ovu pomoć neće moći da računaju“, objašnjava Martinović.

  4,3 milijarde za pomoć nezaposlenima

  Kaže da je napravljen preliminarni presek i da aktivnih tražilaca zaposlenja ima oko 540.000.

  „Vidi se da je taj broj porastao verovatno jer će mnogi želeti da dobiju pomoć. Imamo i neke druge kategorije na našoj evidenciji, tako da ćemo imati 600.000 onih koji mogu da računaju na ovu vrstu pomoći. Prevedeno u novac, to je oko 4,3 milijarde dinara“, navodi Martinović.

  Kaže da će konačan spisak biti sačinjen kada se zaokruže svi procesi.

  Martinović smatra da postoje tri razloga za povećanje broja nezaposlenih u odnosu na isti period prethodne godine.

  „U januaru i februaru je bio veći talas, jer su mere vlade prestale sa dejstvom krajem godine, tako da smo zabeležili povećan priliv iz radnog odnosa. To je sada stabilizovano, ali veći priliv imamo iz kategorije neaktivnih – građana koji su se prijavili na evidenciju zato što je najavljena jednokratna pomoć.“

  Verujem da ćemo ponovo imati stagnaciju ili opadanje kada ovaj proces bude završen, ističe Martinović.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE