Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brnabić: Biće povećanja minimalca

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će minimalna cena rada, o kojoj se trenutno pregovara, biti povećana, a razmatra se i povećanje neoporezivog dela plate, kako bi se olakšalo poslodavcima.

  „Pregovori o minimalnoj ceni rada teku dobro i treba da se završe do 15. septembra“, rekla je Brnabić novinarima, ali nije želela da navede o kolikom povećanju se radi.

  Brnabić je kazala da postoje razlike između povećanja minimalne zarade koje traže sindikati i onoga što može da se ispuni.

  Brnabić se osvrnula i na presudu kojom Srbija treba da plati 40 miliona dolara grčkoj kompaniji Mitilineos, zbog neobjavljenih poslova RTV Bora, i rekla da se ona neće drastično odraziti na budžet.

  „Nije dobra vest, ali se neće drastično odraziti na budžet. Sva sreća, stvarno imamo suficit daleko više nego što je planirano. U principu ćemo možda morati da izbacimo jedan ili dva projekta koji smo planirali do kraja godine iz finansiranja, što nije problem“, kazala je ona na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

  Brnabić je rekla da će danas na Vladi Srbije biti pokrenuta inicijativa da se napravi međuresorno telo od više ministarstava koje će pratiti sve eventualne nove arbitraže, kako bi kao Vlada brže i efikasnije delovali na njih.

  „U ovom trenutku to je pod kontrolom, ali moramo da držimo pod većom kontrolom i da ranije reagujemo na te stvari“, navela je ona.

  Međunarodni arbitražni sud presudio je u višegodišnjem sporu grčke kompanije Mitilineos protiv Srbije zbog RTB Bora u korist grčke kompanije koja je od Srbije tražila kompenzaciju.

  Kako je ranije saopštila grčka kompanija, sud je odlučio da Srbija treba da isplati Mitilineosu kompenzaciju od 40 miliona dolara.

  Mitilineos je 2005. godine podneo tužbu protiv Srbije zahtevajući isplatu dugovanja od RTB-a i tada je saopšteno da je RTB ostao dužan Mitilineosu 16 miliona dolara i 4.000 tona bakra.

  Kako tvrdi Mitilineos, RTB Bor je 2004. počeo da ne izvršava obaveze prema toj kompaniji, da ne otplaćuje novac i ne isporučuje metal uprkos avansnom plaćanjima, kao i da ne isporučuje rudu bakra za preradu koja je pripadala grčkoj firmi.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE