Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Britiš ervejz gasi 12.000 radnih mesta

  Aviokompanija Britiš ervejz (British Airways) predviđa ukidanje do 12.000 radnih mesta zbog trajnog uticaja novog korona virusa na njenu aktivnost, saopštila je danas matična kuća kompanije, grupa IAG.

  Špansko-britanska Grupa IAG koja između ostalih ima i aviokompanije Iberia i Vueling navela je da je ta odluka doneta zbog činjenice da će biti potrebno više godina do povratka vazdušnog saobraćaja na normalu.

  Britiš ervejz sada ima 42.000 zaposlenih.

  „Piloti Britiš ervejza i osoblje su očajni ovom objavom, neočekivanom od aviokompanije koja je govorila da je u dovoljno dobrom stanju da se suoči sa vihorom koji izaziva Kovid i odbila svaku pomoć vlade“, napisao je na Tviteru Brajan Straton, generalni sekretar sindikata pilota Britiš ervejza Balpa.

  IAG je već upozorio da je redukcija zaposlenih neizbežna zbog krize koja parališe aviosaobraćaj i zbog koje je prizemljena skoro cela flota te kompanije.

  Ova špansko-britanska grupa nije jedina koja ima teškoće, skandinavska aviokompanija SAS ranije danas objavila je da će otpustiti 5.000 zaposlenih.

  IAG je navela da je počela konsultacije sa sindikatima oko otpuštanja. Ona je podsetila da je 22.600 zaposlenih te kompanije stavljeno u stanje delimične nezaposlenisti i time je moglo da koristi mehanizam prema kome vlada plaća 80 odsto njihovih plata.

  Britiš ervejz sada obavlja samo mali broj letova sa londonskog aerodroma Hitrou u odnosu na preko 300 dnevno u proseku u normalna vremena. Za april i maj kapacitet je pao 94 odsto.

  „Poslednjih nedelja izgledi za sektor avijacije su se pogoršali i treba da delujemo sada“, rekao je Aleks Kruz šef Britiš ervejza u pismu zaposlenim.

  On je rekao da kompanija sama mora da prevaziđe krizu, da nema plana pomoći vlade za Britiš ervejs i da ne mogu da očekuju od poreskih obveznika da na neodređeno vreme finansiraju plate zaposlenih.

  Aviokompanija Izidžet (EasyJet) je dobila zajam od 600 miliona funti od države dok Virdžin Atlantik pritiska vladu da ga podrži a osnivač te aviokompanije Ričard Brenson traži sredstva da je spase.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE