Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Britanski Ekonomist: Dolazak Ikee „simbol evropske normalnosti pod mandatom Vučića“

  Londonski nedeljnik „Ekonomist“ navodi da je otvaranje robne kuće „Ikea“ u Beogradu puno simboličnog značenja i da je povratak švedske kompanije u Srbiju „priča o odloženoj tranziciji“ Srbije, kao „simbol evropske normalnosti“ pod mandatom predsednika Aleksandra Vučića.

  Britanski list ukazuje da evropske integracije imaju različite oblike, a da za vlade kao što je srpska to znači hvatanje u koštac s hiljadama instrukcija EU o tome kako izgraditi modernu državu.

  „Pa ipak, za hiljade običnih Srba, otkako je ‘Ikea’ otvorena u Beogradu 10. avgusta, to znači provođenje vikenda kao milioni građana EU: u kupovini nameštaja švedske robne kuće i proučavanju instrukcija o tome kako da ga sklope“, navodi se u tekstu pod naslovom „Ikea došla u Srbiju“, prenosi RTS.

  Ekonomist ocenjuje da bi bilo gde u Evropi otvaranje 400. robne kuće „Ikea“ teško predstavljalo vest, „a kamoli priliku za nacionalno ispitivanje savesti na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“.

  List navodi da je Vučić u autorskom tekstu pohvalio kompaniju „Ikea“ i njenog osnivača Ingvara Kamprada, koji je u mladosti bio član Švedske fašističke partije, ali da se u međuvremenu „iskupio“.

  [preporucene_vesti ids=“272746″]

  Britanski list podseća na političku prošlost Vučića navodeći da je 16 godina bio član nacionalističke partije.

  Vučić, kakao se dalje ističe u tekstu, kaže da više ne veruje u ideje koje su ga motivisale u prošlosti i da mu je cilj stvaranje moderne Srbije, ali da je problem u tome što su Srbi lenji i večito čekaju da im neko kaže šta treba da rade.

  List dodaje da je Vučić često govorio o svom divljenju severnim Evropljanima i njihovoj protestantskoj radnoj etici.

  „‘Ikea’ u Beogradu je priča puna simboličnog značenja“, ističe se u tekstu, uz podsećanje da je ta kompanija otvorila na ovim prostorima malu prodavnicu 1991. godine ali ju je zatvorila samo godinu dana kasnije kada se Jugoslavija raspala.

  Povratak kompanije „Ikea“ je „priča o odloženoj tranziciji Srbije“, ocenjuje Ekonomist, koji podseća i da je lider Srbije iz ratnih vremena, Slobodan Milošević, pao pre 17 godina, i pita se „zašto je Srbiji trebalo toliko mnogo vremena“.

  Londonski nedeljnik navodi da je 2008. godine, kada je na čelu Srbije bio proevropski orijentisan Boris Tadić, pokušaj švedske kuće da se vrati na ove prostore bio osujećen birokratijom i korupcijom.

  „Mnogi liberalni Srbi mrze Vučića zbog njegovog autoritarizma i nepotizma: činjenica da je simbol evropske normalnosti ponovo otvoren za vreme njegovog mandata je gorka pilula koju će oni morati da progutaju“, zaključuje Ekonomist.

  Novosti: Ikea ugrozila posao za nekoliko hiljada radnji širom Srbije

  Koristeći popularnost „Ikee“ prodavnice koje su godina prodavale robu iz njihovog asortimana prinuđene su ili da se zatvore ili promene poslovanje, pišu Novosti. Ikeine proizvode nabavljali su najčešće u Mađarskoj, a zarađivali su najmanje 20 odsto, mada su im artikli često bili i do 30 odsto skuplji nego u Budimpešti. Povratak najpoznatijeg švedskog proizvođača nameštaja u Srbiju i otvaranje prve robne kuće ozbiljno su ugrozili posao nekoliko hiljada ovih radnji širom naše zemlje. Sada su, tvrde, prinuđeni da menjaju asortiman ili da zatvaraju radnje.

  [preporucene_vesti ids=“272788″]

  Izvor: RTS, Novosti

  Foto: The Economist

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE