Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brisel dao zeleno svetlo za VELIKO SPAJANJE

  Evropska komisija odobrila je danas spajanje kompanija Fijat-Krajsler (FCA) i Pežo (PSA), pod uslovom da obe kompanije u postpunosti ispune obaveze koje su preuzele kako bi se zaštitila pravila konkurencije EU.

  Odobrenje Evropske komisije usledilo je posle detaljne analize predloženog spajanja dve kompanije, koje spadaju među vodeće proizvođače automobila u svetu.

  Fuzionisanje će rezultirati stvaranjem četvrte po veličini automobilske grupacije u svetu, koja će nositi ime Stelantis (Stellantis).

  Komisija je saopštila da je tokom ispitivanja izražena zabrinutost da bi spajanje moglo da ugrozi konkurenciju i podigne cene na tržištu lakih dostavnih vozila u devet zemalja Evropske unije, u kojima obe kompanije imaju velik tržišni udeo.

  Reč je o Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Litvaniji, Poljskoj, Portugalu i Slovačkoj.

  Da bi se sprečilo narušavanje evropskih pravila konkurencije, kompanija Pežo S.A. će proširiti postojeći ugovor o saradnji sa evropskim ogrankom kompanije Tojota (Toyota Motors Europe) o proizvodnji i prodaji Tojotinih lakih dostavnih vozila i delova za ta vozila na tržištu EU.

  Na taj način Tojota će, prema oceni Evropske komisije, biti u stanju da se efikasno takmiči i sa budućim automobilskim gigantom Stelantis.

  Fijat Krajsler i Pežo obavezali su se i da izmene međusobni ugovor o „popravci i održavanju“ putničkih i lakih dostavnih vozila, čime će mreža servisa dve kompanije postati lakše dostupna i konkurenciji, a biće ukinuta i zabrana serviserima da alat i opremu Fijata i Pežoa koriste za popravku vozila drugih proizvođača.

  Evropska komisija ocenila je da će ispunjavanje ove dve obaveze omogućiti da se i posle fuzionisanja očuva puna kompetitivnost na tržištu EU.

  Potpredsednica Evropske komisije zadužena za konkurenciju Margret Vestager, rekla je da spajanje dve velike kompanije može biti odobreno pošto će preuzete obaveze olakšati pristup i ekspanziju novih ponuđača, a da ni na drugim tržištima na kojima su dve kompanije aktivne konkurencija neće izgubiti na dinamici.

  Odluku o spajanju treba 4. januara da potvrde akcionari dve kompanije, a očekuje se da će proces spajanja dve kompanije biti završen do kraja marta.

  Stelantis će imati kapacitet da proizvodi 8,7 miliona automobila godišnje, po čemu će biti iza Tojote, partnerstva Reno-Nisan i Folksvagena.

  Dve kompanije su u 2019. godini zajedno zapošljavale više od 400.000 ljudi.

  Novo zaduženje za CEO Fijata posle velikog spajanja

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE