Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brali pečurke oko Černobilja, policija ih srećom uhapsila na vreme

  Ukrajinska granična policija uhapsila je dvojicu Ukrajinaca koji su u zaštićenoj zoni oko Černobilja brali pečurke, kako navode, za ličnu upotrebu.

  Pravilo da se ne prelazi granica zaštićene zone u radijusu od 30 kilometara oko elektrane Černobilj i danas se poštuje što iz straha od radijacije, što od ukrajinske državne granične službe koja nadzire granicu zaštićene zone.

  Iznošenje predmeta, flore i faune iz zaštićene zone je strogo zabranjeno jer bi upotreba u ishrani bilo čega što je izraslo na tlu zagađenom posle havarije u nuklearnoj elektrani 1986. godine moglo da izazove smrtne posledice.

  U Češkoj se, na primer, i dalje upozoravaju stanovnici da divlje svinje koje migriraju iz tih oblasti ne treba koristiti u ishrani zbog kontaminiranosti.

  Ulazak u zonu strogo kontrolišu ukrajinske vlasti i nezakonito je prelaziti granicu zaštićene zone od 2.600 kvadratnih kilometara bez dozvole. Prema ukrajinskom zakonu, za kršenje ove zabrane zaprećena kazna se kreće od novčane do tri godine zatvora.

  Iako je radijacija je dosta opala oko teritorije grada, u okolini same elektrane je na približno istom nivou kao i u vreme odmah posle nesreće 1986. godine. Naučnici smatraju da Pripjat i njegova okolina neće biti bezbedni za ljude bar još nekoliko vekova.

  Prošlog meseca naučnici sa britanskog Univerziteta u Bristolu poslali su robota-psa u zaštićenu zonu da izmeri nivo zračenja kako bi izradili tri-de mape radioktivnosti na tom području.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE