Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bouvijeva slika kupljena za 3 EUR upravo prodata za 73.400 (FOTO)

  Slika koju 1997. godine je naslikao legendarni rok muzičar Dejvid Bouvi prodata je jednom kolekcionaru za 73.400 evra, iako je svojevremeno nabavljena za svega tri i po evra.

  Portret koji je Bouvi nazvao „Glava XLVI“ (DHead XLVI) deo je serije od 47 radova koju je Bouvi stvarao između 1995. i 1997. godine.

  Ovaj portret opisao kao „kolaž rađen akrilikom i kompjuterom na platnu“.

  Trgovac umetninama Rob Kauli i čelnik aukcijske kuće kaže da je neimenovani prodavac došao do slike prošle godine u jednom donatorskom centru na deponiji u Ontariju. Njen vlasnik očigledno nije znao čija je slika, pošto je Kauli izjavio da ju je novi vlasnik dobio za samo pet kanadskih dolara (oko tri i po evra).

  Taj kupac, koji nije kolekcionar, u novembru prošle godine kontaktirao sa aukcijskom kućom i tada je počeo proces potvrde. Da je u pitanju Bouvijev rad potvrdio je i specijalista za njegova dela Endi Piters.

  „Čim sam je ugledao, odmah sam znao da je to njegova slika. Nije mi bilo potrebno ni da vidim potpis sa zadnje strane, ali je očigledno taj potpis zapečatio ceo posao“, ispričao je on za CNN, dodajući da se seća da je ona bila prodavana početkom milenijuma na Bouvijevom sajtu.

  Očekivalo se da će biti prodata za 8.000 evra

  Portret pripada seriji Bouvijevih radova u okviru kojih je slikao „prijatelje, porodicu i druge muzičare“, kao i autoportrete. Kome je uradio portret nije znao da kaže.

  „Kao i mnogi muzičari, Bouvi je kao mladić išao u umetničku školu i voleo je umetnost celog svog života. Ujedno je bio i strastveni kolekcionar i slikar, pod velikim uticajem trendova u modernizmu 20. veka; na njegovim slikama su uticaji nemačkih ekspresionista, Frensisa Bekona i Londonske slikarske škole“, naveli su u „Kouli Abotu“ pred aukciju.

  Očekivalo se da portret na aukciji premaši 8.000 evra, ali se ispostavilo da je konačna cena višestruko premašila očekivanu. Ko je novi vlasnik nije saopšteno.

  Izvor: BIZlife

  Foto: YT/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE