Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bono objavio memoare: Najbolje U2 priče, tragedije i politički aktivizam

  Frontmen grupe U2, Bono objavio je memoare pod nazivom „Surrender“ (Predaja) gde detaljno opisuje svoj put od odrastanja u Dablinu do nastupa sa jednim od najistaknutijih svetskih rok bendova.

  Introspektivna knjiga je organizovana kroz oko 40 različitih pesama U2, uključujući 40 originalnih crteža.

  Umetnik, rođen kao Pol Dejvid Hjuson, dugogodišnji je humanitarac poznat po tome što se zalaže za različite ciljeve – između ostalih i borbu protiv siromaštva i AIDS-a.

  Bono, memoari (YouTube)

  Politički aktivizam

  Godine 2002. razgovarao je sa najvišim članovima američke vlade, uključujući predsednika Džordža V. Buša, o pružanju finansijske pomoći zemljama u razvoju . Njegova kampanja dovela je do toga da je tadašnji predsednik potpisao Plan za hitne slučajeve za pomoć AIDS-u, koji je zaslužan za spas miliona života.

  Zbog velikih akcija poput ovih, „Predaja“ je u velikoj meri posvećena Bonovom aktivizmu i brojnim sastancima sa Stivom Džobsom, Barakom Obamom i Bilom Gejtsom. Ipak, neki od Bonovih kritičara smatrali su njegovu političku posvećenost nepoverljivom i osudili su njegove javne nastupe sa poznatim političarima. Nemački nedeljnik Der Spiegel čak ga je jednom nazvao „maskotom moćnih“.

  U knjizi na više od 500 stranica, Bono govori o ovim ambicijama, ali i o svom odrastanju i tragedijama, poput toga da mu je majka iznenada umrla kada je imao 14 godina, a opisao je i operaciju srca 2016. godine.

  U2 (YouTube)

  U2 (YouTube)

  Osvrće se na nedoumice i pisanje pesama te na „pseudoreligiozni deo bivanja rock zvezde, kako neuredno pretvaramo u mesijansko.“

  „Muzika U2 nikada nije bila rokenrol“, navodi Bono u knjizi. „Pod svojom savremenom kožom to je opera – velika muzika, velike emocije otključane u tadašnjoj pop muzici.

  Bono piše o razvoju grupe U2, a jedan od delova knjige govori i o njihovoj nameri da snime obrade drugih izvođača. Tako si su pokušali, bezuspešno, da rade obrade pesama Bitlsa, Bič Bojsa ili Boba Dilana pre nego što su se konačno suočili sa tužnom istinom i shvatili da nisu dorasli zadatku, što ih je navelo da počnu da pišu svoju muziku.

  Svetska promocija

  Roker će promovisati svoje memoare na dvonedeljnoj turneji pod nazivom „Stories of Surrender“, koja počinje u Njujorku ove nedelje, a Bono se zaustavlja u Čikagu, Londonu, Berlinu, Parizu, Madridu i, naravno, Dablinu.

  „Kada sam počeo da pišem ovu knjigu, nadao sam se da ću do detalja preneti ono što sam ranije samo skicirao u pesmama“, rekao je Bono ranije ove godine.

  „Predaj se meni je reč puna značenja. Odrastao u Irskoj 1970-ih sa podignutim pesnicama (muzički gledano), to nije bio prirodan koncept“, nastavio je on. „Još se borim sa ovom najskromnijom zapovesti. U bendu, u mom braku, u mojoj veri, u mom aktivističkom životu.“

  „Predaja je priča o nedostatku napretka jednog hodočasnika… Uz mnogo zabave na putu“, rekao je Bono.

  Obožavaoci Bona i U2 će sigurno voleti knjigu, čak i ako muzičar ponekad može izgledati pomalo samozaokupljen, neuredan ili naivan. Ali na kraju krajeva, njegov emotivni karakter je jedan od razloga zašto ga ljudi vole. „Predaja” čitaocima pruža uvid u njegovu dušu, u njegov svet vere, poezije, muzike i ljubavi.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube (Scrn)

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE