Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Bolnice se pune, od 1. avgusta moguće NOVE MERE“

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se epidemiološka situacija pogoršava, da bolnice počinju da se pune pacijentima i da će 1. avgusta, kada se očekuje sednica Kriznog štaba situacija biti drugačija te da će verovatno biti donete nove mere.

  On je rekao da je potrebno pridržavati se mera koje su i dalje na snazi i nastaviti sa vakcinacijom.

  „I dalje će se na žalost broj zaraženih povećavati, ne možemo dočekati četvrocifrene brojeve sa istim merama koje imamo sada, to mora svakom da bude jasno“, naveo je Kon.

  On je naglasio da su mere protiv korone i dalje na snazi i treba da se poštuju, navodeći da „iskustvo ništa ne znači ako se i dalje ponašamo kao da smo bez iskustva“.

  „Ako se ne vakcinišemo imaćemo borbu sa ovim virusom još jako dugo. Nevakcinisanje mladih nastavlja direktno ovu pandemiju“, rekao je Kon.

  Prema njegovim rečima, među mlađima, pogotovo kod ženskih osoba, javlja se otpor vakcinisanju, „zbog straha iz jedne teške zablude o tome da vakcina može da utiče na sposobnost rađanja“.

  „To nikakve veze nema sa istinom“, istakao je Kon.

  On je rekao i da je etički potpuno neprihvatlijivo da se zdravstveni radnik na vakciniše, ne samo zbog sebe, već i zbog potencijalne opasnosti za pacijente.

  Upozorava da čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno.

  Istakao je da postoje neki podaci koji sada uznemiruju i koji pokazuju da u zemljama koje su visoko vakcinisane se pojavljuje broj onih koji su hospitalizovani, a da su vakcinisani.

  Kada je reč o trećoj dozi vakcine, kaže da se već duže vreme priča o tome.

  „To će se zaista i dogoditi, očekujemo da se to dogodi i kod nas. Da li ćemo imati ograničenja vremenskog trajanja da na taj način rešavamo taj problem ili će se dati preporuka – videćemo. U svakom slučaju to je na dnevnom redu vrlo brzo i moraće se doneti neko rešenje“, naveo je Kon.

  Govoreći o merama stimulacije za vakcinaciju i najavljenoj lutriji za vakcinisane, Kon kaže da je svaka stimulacija prihvatljiva.

  „Ja nemam apsolutno ništa protiv toga da se na drugi način motivišu oni koji ne žele da se vakcinišu, a to je stvaranjem određenih lagodnosti za one koji su vakcinisani. To ima etičko opravdanje, jer kada se prave određeni skupovi kao što su festivali, slavlja vodite računa da su tu samo zaštićeni ljudi“, rekao je Kon.

  Ukazao je da tu ne mogu da imaju pristup nevakcinisani ili ako imaju pristup da moraju da budu stalno sa maskama.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Komentari

  • Sandra

   Molim vas objavite podatak koliko je zdravstvenih radnika vakcinisano / u % od ukupnog broja zdravstvenih radnika u Srbiji?

  • Autoimuni Bsc

   Sajt Svetske zdravstvene organizacije jasno kaže da se vakcinacija ne preporučuje osobama sa hroničnim zdravstvenim problemima (pogotovu autoimunim oboljenjima) i osobama koje će (u narednih par meseci) ili su u procesu stvaranja potomstva. Takođe, isti sajt kao i svaki od proizvođača vakcina naglašava da se konsultujemo sa doktorima u vezi preporuke za vakcinu u odnosu na zdravstveno stanje. Koji je to doktor, kada se očekuje da odgovornost treba sami da preuzmemo kao da lizalice biramo?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE