Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Bolnica na Karaburmi sve punija, čeka nas i do 15.000 zaraženih dnevno“

  Bolnica na Karaburmi puni se zbog porasta broja zaraženih, a komandant vojne kovid bolnice pukovnik Ivo Udovičić rekao je da je u toj ustanovi već puno pola kapaciteta, a da tek sledi vrhunac talasa sa 10.000 do 15.000 zaraženih na dnevnom nivou.

  „Brine me da li će bolnice Karaburma i Batajnica biti dovoljne da zbrinemo pacijente iz Beograda u ovom letnjem periodu, a siguran sam da na jesen nećemo i da će neki veći kliničko-bolnički centri morati da uđu u kovid sistem“, rekao je Udovičić.

  Bolnica na Karaburmi: Najveći broj hospitalizovanih stariji sa pridruženim bolestima

  Prema njegovim rečima, u bolnici VMC Karaburma na lečenju kovida su isključivo ugrožene kategorije – stariji i s pridruženim bolestima „koji nisu primili četvrtu dozu vakcine, iako im je jasno preporučena“.

  On je ocenio da će epidemija virusa korona trajati i sledeće godine i da će biti najmanje dva ciklična talasa obolevanja, a dodao je da je veliki problem što taj virus nenormalno mutira i svaka sledeća varijanta napada imuni sistem.

  Prema njegovim rečima najugroženiju populaciju nephodno je vakcinisati i tri puta godišnje, jer imunitet traje oko tri meseca, ali kako je dodao, vakcina nije efikasna kao što je bila, mada studije pokazuju da i dalje štiti od težeg oblika bolesti, smrtnog ishoda i postkovida.

  „Crveni alarm upaljen“

  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je ovih dana da smatra da je crveni alarm što se tiče korona virusa ponovo upaljen jer već imamo 500 hospitalizovanih ljudi, ali da će zaista kritično biti kada više od 1.000 ljudi bude u bolnicama, što će se, tvrdi, desiti za desetak dana.

  On je istakao da je leto sezona godišnjih odmora, intenzivnih druženja i kontakata na raznim mestima, tako da je mogao da se očekuje nagli porast zaraženih kovidom 19, kao što sada i imamo.

  Kon naglašava da bez temeljne zaštite i vakcinacije nema ozbiljne borbe protiv epidemije, ali i dodaje da smomi tu šansu propustili jer se nismo vakcinisali u dovoljnom broju.

  U nedelju, od blizu 8.000 testiranih, gotovo polovina građana dobila je pozitivan rezultat testa.

  Rast broja zaražene dece

  Dr Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula kaže za RTS da se uočava blagi porast zaražene dece u protekle dve do tri nedelje.

  Navodi da ako dete razvije neki od simptoma, trebalo bi ga izolovati.

  Test na koronavirus

  Test na koronavirus, epidemija

  „Da se ne igra u parkiću, može se prošetati, ali ga ne treba mešati sa starim i bolesnim ljudima. Zatišje je za vakcinaciju. Poneko dete se javi, ali je zatišje. Malo je manje interesovanje, ali se svakako preporučuje, naročito za decu koja su u riziku, koja imaju srčane mane, dijabetes, plućna obolenja, dijabetes, svakako se preporučuje Fajzerova vakcina“, navodi dr Jovanović.

  Dodaje da ima i drugih repsiratornih virusa i varičela. Ona se povremeno jave, ali je lakša klinička slika.

  Upaljen i crveni „korona“ alarm: Za desetak dana 1.000 hospitalizovanih

  Izvor: Beta, Nova

  Foto: Beta/Saša Đorđević, Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE