Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bolji izgledi da nam S&P poveća rejting

  Rejting agencija Standard & Poor’s popravila je izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa „stabilnih“ na „pozitivne“ i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB, saopštila je Narodna banka Srbije.

  Odluka o popravljanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doneta je, kako je obrazloženo, na osnovu snažnog privrednog rasta i rezultata monetarne politike u očuvanju cenovne i finansijske stabilnosti i pohvaljene su mere kojima je centralna banka povećala kredibilitet i efikasnost monetarne politike u režimu ciljanja inflacije.

  Prema oceni agencije, inflaciona očekivanja su usidrena, režim deviznog kursa je relativno fleksibilan, a finansijski sektor je dodatno ojačan, uz snažan pad problematičnih kredita i rast kreditne aktivnosti.

  Procenjeno je da će inflacija u Srbiji ostati u granicama cilja i da će biti očuvana relativna stabilnost deviznog kursa. Ocenjujući kretanja u bankarskom sektoru, S&P je istakao da su dobri rezultati postignuti u smanjenju problematičnih kredita u Srbiji, kao i da je u porastu kreditna aktivnost.

  Agencija očekuje da će rast rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biti 4,2 odsto, što je najviši rast u prethodnih deset godina, kao i da će u narednim godinama ostati stabilan, vođen investicijama, snažnim rastom izvoza i povoljnim uslovima na tržištu rada.

  Mogućnost za dodatno ubrzanje privrednog rasta S&P vidi u nastavku sprovođenja strukturnih reformi i povećanju stope aktivnosti na tržištu rada, čemu će doprineti i nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji, kao i novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom u formi instrumenta za koordinaciju politika.

  „Agencija očekuje da će učešće javnog duga u BDP nastaviti da se smanjuje i u narednim godinama, kao i da će priliv stranih direktnih investicija u potpunosti pokrivati tekući deficit i nastaviti da doprinosi izgradnji izvoznih kapaciteta“, navela je NBS.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE