Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Blumberg: U Agrokoru je moguć i „win-win“ rasplet

  „Dalja uključenost Sberbanke u Agrokor dobitna je situacija i za Rusiju i za Hrvatsku. Sberbank štiti svoje ulaganje, a Rusija gradi uticaj u zemlji gde je imala malo veza, dok Hrvatska dobija spašavanje najveće privatne kompanije i poslodavaca“ kaže za Blumberg (Bloomberg) smatra Luc Rohmejer (Lutz Roehmeyer), fond menadžer pri Landesbank Berlin Investments, koji drži Agrokorove obveznice.

  U tekstu o situaciji u hrvatskom koncernu, Blumberg piše da je Ivici Todoriću, vlasniku Agrokora, trebala 41 godina da izgradi carstvo koje sada čini gotovo šestinu hrvatske privrede, ali samo dva meseca panike na tržištu bilo je dovoljno da glavni kreditor, ruska državna banka koju vodi dugogodišnji saveznik Vladimira Putina, odluči kako je vreme za njegov odlazak.

  Todorićev porodični biznis klasična je priča o nedisciplinovanom pozajmljivanju na tržištu u razvoju. To je takođe postala državna briga, pri čemu najveći kreditor, ruska Sberbanka sada odlučuje o sudbini te najveće kompanije u zemlji, koja je u članstvu EU-a i NATO-a, piše Blumberg.

  Namere ruske državne banke zabrinjavaju Hrvatsku, koja je naljutila Kremlj glasujući za sankcije EU-a zbog Putinovih akcija u Ukrajini i zbog svojih napetih odnosa sa Srbijom, ruskim najbliskijim saveznikom u regionu.

  Agrokor nije samo najveći izvoznik u zemlji sa 4,2 miliona ljudi nego je i najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta.

  Putinov izaslanik u Zagrebu čini se da je potvrdio strahove investitora od ruskog mešanja širom Evrope, kada je prošloga meseca preduzeo neuobičajeni korak javno upozorivši na Agrokorov dug prema Sberbanku i manjoj ruskoj državnoj banci VTB-u, inače drugom najvećem kreditoru Agrokora.

  „Zainteresovani smo pomoći kompanijama koje aktivno sarađuju. Agrokor nije jedna od tih kompanija“, izjavio je ruski ambasador u Zagrebu Anvar Azimov.

  Čelnik Sberbanke Herman Gref u utorak je povukao neuobičajen korak i javno kritikovao ambasadora, kazavši da su Azimove izjave „neprihvatljive“, posebno zbog toga što su uzrokovale ozbiljne fluktuacije na tržištu.

  Gref, bivši ruski ministar privrede, takođe je komentarisao medijske napise da želi da iskoriste poziciju Sberbank kao najvećeg Agrokorovog kreditora u osvajanju kompanije, nazvavši ih proizvodom „bolesnog uma“.

  Hrvatska vlada čini se drži Grefa za reč, te podupire napore za spas te kompanije s otprilike 7 milijardi dolara godišnjeg prihoda, brojnim dobavljačima i 60.000 zaposlenih, čak i pod rizikom da dopusti Sberbanci veći uticaj na privredu, piše Blumberg, a prenose hrvatski mediji.

   

  Izvor: BIZLife/Poslovni dnevnik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE