Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bliži se kraj jeftinom gorivu u BiH

  Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine izjasniće se o predlogu izmena zakona o akcizama.

  Ako postignu saglasnost zakon će biti upućen ponovo na Savet ministara BiH. Ranije nije bilo političke saglasnosti o izmenama ovog zakona.

  Bez izmena zakona nema novca od međunarodnih kreditora, bez tog novca, nadležni kažu, nema ni novih kilometara autoputa.

  Šefik Džaferović, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, istakao je za N1 kako veruje da će poslanici PS BiH ipak na kraju da procene da je povećanje akciza neophodno za BiH.

  „Celi svet savetuje BiH da to uradi. Analitičari iz BiH koji se ozbiljno bave ekonomnijom kažu da je to pravi put kojim treba ići. Cene goriva u BiH su najniže u regionu i BiH ima prostora da uvede akcizu od 15 pfeninga. Videćemo šta će se desiti“, rekao je Džaferović .

  On je istakao da bez izmena zakona o akcizama nema ekonomskog razvoja BiH, nema masovne granje puteva. „To bi dalo snažan impuls celokupnom ekonomskom pitanju BiH“, smatra Džaferović.

  Na pitanje šta ukoliko se ne usvoje izmene zakona o akcizama, Džaferović je odgovorio da „su poznate sve moguće posledice ako bi zakon bio odbijen.

  „Nema sredstava Transportne zajednice zemalja Zapadnog Balkana, nema sredstava međunarodnih institucija, nema ekonomskog napretka BiH i svi će morati snositi odgovornost za posledice“, dodao je on.

  Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je članove Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a posebno predstavnike entiteta, da postignu saglasnost o tekstu Zakona o akcizama koji će sadržavati potreban nivo transparentnosti i jasno definisanu namenu sredstava.

  Izvor: B92

  Foto: A.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE