Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIZLife lista „30 ispod 30“: Stefan Sredojević, ANARI AI (VIDEO)

  Stefan Sredojević je suosnivač i operativni direktor startapa Anari AI. Rođen je 11. jula 1995. godine. Zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike i računarstva stekao je na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Stefan poseduje više od šest godina iskustva u automobilskoj i poluprovodničkoj industriji.

  Jedan je od osnivača organizacije Serbian AI Society, koja okuplja oko 180 najzvučnijih imena u oblasti veštačke inteligencije u Srbiji, kao i jednog od najinovativnijih AI događaja – Wonderland AI Summit. Obe organizacije su deo Wonderland AI zajednice, u okviru koje je podignut i Anari AI – novosadski startap koji se bavi razvojem platforme za kreiranje i korišćenje AI čipova u ’klaudu’. Tokom studija Stefan je, takođe, bio član Udruženja studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC), a tokom pet godina provedenih u organizaciji vodio je više od 10 projekata sa pozicije Board member, kao i pozicije u okviru Advisory Board.

  Nakon završenih osnovnih studija, Stefan upisuje master studije, koje ubrzo napušta, kako bi uplovio u preduzetničke vode i postao jedan od suosnivača startapa koji je za samo dva meseca podigao investiciju u vrednosti od dva miliona dolara od jednog od najvećih svetskih investitora.

  • Koji je bio prelomni trenutak u vašem životu, zbog kog ste sad tu gde ste?

  Tu su dva jako bitna trenutka. Prvi je razgovor u jednom tržnom centru sa Jovanom Stojanovićem, koji je jedan od tri osnivača startapa Anari AI. Saopštio sam mu da napuštam Srbiju i da odlazim u Ameriku da nađem svoju sreću. Nakon dugog razgovora, složili smo se da je sa pravim ljudima i pravom motivacijom isto moguće i ovde, u Srbiji. Nakon toga odlučujem da ostanem i da zajedno sa njim gradim priču koja će to i omogućiti.

  Drugi bitan trenutak je bio onaj kada sam odlučio da napustim dobro plaćen posao sa sjajnim pogodnostima da bih ispunio svoj studentski san – da pokrenem i budem deo nečega svetskog kalibra. Vođen pričom o vojniku koji je spalio vojne brodove da bi sprečio povlačenje, odlučujem da i ja spalim svoje i da se jednostavno bacim u vatru i pobedim kako znam i umem.

  • Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili u dosadašnjem radu?

  Ako si dovoljno lud, uporan i umeš da sanjaš – nebo je granica.

  • Ko je vaš „mentor iz snova” (kada biste mogli da izaberete bilo koju ličnost, iz Srbije ili sveta)?

  Stiv Džobs je jedna od tri osobe koje najviše cenim i poštujem. Iako ga opisuju kao osobu težeg karaktera, znao je kako da ponudi tržištu ono što mu treba, kao i da okupi najbolji mogući tim koji će da stvori i razvija taj produkt. Još jedna osoba koju bih svakako spomenuo jeste Mate Rimac, momak sa naših prostora koji naprosto pomera sve granice i dokazuje ono što i mi želimo, a to je da nije potrebno da odeš 10.000 km dalje da bi našao svetske talente sa kojima možeš da stvoriš nešto što će imati veliki uticaj na globalnoj sceni.

  • Koja je vaša definicija uspeha?

  Poslovna: Raditi sa najboljim i najpametnijim ljudima na rešavanju kompleksnih problema, a pritom se osećati kao da si ti deo svega toga i obratno, da je sve to deo tebe. Životna: Porodično sam nastrojen, tako da životni uspeh sagledavam kroz sreću i ispunjenost porodice, kao i kroz odnose sa ljudima kojima sam svakodnevno okružen.

  • Obrazovanje ili praksa?

  Zavisi od posla. Rekao bih da je oboje bitno, samo bih obrazovanje podelio na dva dela ‒ formalno i neformalno. Smatram da tim mora da pokriva sve segmente ako želimo da budemo najbolji. Formalno obrazovanje bih definisao kao dobru osnovu, dok je neformalno neophodno da bismo bili kompetentni na tržištu.

  • Koliko sati dnevno, u proseku, provedete radeći?

  Produktivnost mi je jako bitna, zbog čega koristim razne alate kako bih merio svoju efikasnost i pratio na šta tačno trošim vreme. Podizanje startapa znači nošenje više šešira, shodno tome mi je bitno da znam gde sve trošim vreme i na koji način. Radim najmanje šest dana nedeljno, trudim se da održim efektivan rad na bar 10 časova dnevno, dakle, 60-ak sati nedeljno. Efektivan rad ne podrazumeva pauze, druženja, obroke i slično, već isključivo rad. Ako uzmemo bruto iznos, to je 11‒12 sati dnevno.

  • Koja je najvažnija osobina uspešnog poslovnog čoveka ili žene?

  Upornost, konzistencija i disciplina.

  • Kako biste opisali generaciju Z, kojoj i vi pripadate?

  Kako pripadam generaciji Y ili generaciji milenijalaca, kako je još zovu, nju ću i opisati, sa svoje tačke gledišta. Vidim je kao prvu na udaru „savremene” tehnologije, koja je ostavila poprilično veliki uticaj. Ovo je prva generacija koja je dobila pristup globalnim informacijama, što ima svoje prednosti i mane. Sa jedne strane, imamo vrlo lak pristup velikom broju informacija i učenje je lakše nego ikad; sa druge strane, bombardovani smo raznim nerealnim informacijama, koje često mladima daju privid da nisu dovoljno dobri, sposobni ili da su, jednostavno, zakasnili, što, naravno, u većini slučajeva nije tačno.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE