Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIZLife koktel petkom: Daiquiri- klasik sa dobrom pričom (VIDEO)

  Bogata Kuba oduvek je privlačila pirate. Privlačila je i kolonizatore. Kasnije i “preduzetnike” iz Britanije i Francuske da pokupe blago sa španskih brodova. Kada je Španija dozvolila određenu fleksibilnost u trgovini svoje kolonije, kapije su se otvorile i novac je počeo da stiže u kasu. Dva proizvoda preplavila su tržište Kube – duvan i šećer. Duvan se veoma lako obrađivao. Šećer nije. I ovo je osnova za stvaranje jednog od najboljih koktela u modernoj istoriji: Daiquiri.

  Tokom burne borbe za pomorsku nadmoć, Španija i Engleska su razmenjivale udarce po ivicama Južne Amerike, Kariba i svuda gde je bilo vode i teritorije koja nije tražena. Obe strane su koristile sve moguće načine, uključujući i pirate i plaćenike, kako bi stekle prednost. Britanci su se borili da prošire svoja uporišta u Americi; Španija se borila da zadrži zemlju koju je imala i resurse koje je pružala bolesnom carstvu. Britanci su se takođe borili da ostanu trezni na moru. Mornari su dobijali galon piva dnevno kroz zakon donesen u 17. veku. Zbog ogromne količine piva koju su morali da isporuče vojnim snagama udaljenim 4500 milja, pola litre ruma smatralo se poštenom zamenom. Tek 1740. godine neko je mogao da otrezni mornaricu. Admiral Edvard „Old Grog“ Vernon naredio je da se doza ruma pomeša sa vodom i sokom od citrusa (obično limetom) kako bi se razblažio snažni alkohol. To je Englezima dalo prednost da se bore malo trezvenije i zdravije. To je takođe jedan od najranijih poznatih primera kombinacije soka limete, vode i ruma, osnova onoga što će postati Daiquiri.

  Nešto kasnije, SAD su iskrcale trupe na plažu po imenu Daiquiri, nedaleko od rudnika gvožđa u Santiagu. Ovaj „sjajni mali rat“ omogućio je Sjedinjenim Državama da okupiraju Kubu i učine ono što je Španija radila vekovima ranije; profitiraju od ogromnih resursa ostrva.

  Jedan od ljudi koji je ostvarivao zdrav profit bio je Jennings Cox. Bio je jedan od prvih rudara gvožđa na ostrvu kada je bilo bezbedno, i generalno je zaslužan za stvaranje originalnog koktela. Priča kaže da je jedne večeri, dok je zabavljao goste, ponestalo džina u kome su svi uživali. Izašao je i kupio piće koje je najlakše bilo najlakše pronaći, a to je bio rum. Dodajući limetu, šećer, mineralnu vodu i led u rum, pretvorio ga je u punč za svoje goste.

  Svima se dopalo i želeli su da znaju kako se zove to divno piće. Domaćin nije imao ime za to; trebalo ga je nazvati kiseli rum prema tadašnjim konvencijama. Cox nije smatrao da je to dovoljno dobro za tako fino piće, pa ga je nazvao po obližnjoj plaži – Daiquiri.

  Dok se koktel proslavljao i menjao u Sjedinjenim Državama, dorađivali su ga kubanski barmeni. Iz punča je prešao u jedinstveno jedno piće, od prelivanja preko leda stigao je do šejka sa ledom i točenja u ohlađenu čašu. Mineralna voda je uklonjena jer je otkriveno da bi topljenje i drobljenje leda ovim izazvano. oslabilo koktel i uravnotežilo aromu.

  Tek tridesetih godina prošlog veka Daiquiri je zaista počeo da postaje centar pažnje, zahvaljujući F. Scottu Fitzgeraldu koji ga je prvi stavio u svoje romane. Ernest Hemingway je imao veliki uticaj ne samo na popularnost koktela, već je čak stvorio i svoju varijaciju, Papa Doble. Hemingway je bio dijabetičar i šećer nije dolazio u obzir. Da bi održao slatkoću, dodao je sok od grejpa i liker od maraskina. Takođe je udvostručio količinu ruma u ​​koktelu.

  Devedesete su započele trend drugog povratka koktela sa sveže ceđenim sokovima. Korišćenje likera i bitera za aromu zajedno sa miksanim kiselim mešavinama dalo je barmenima nove mogućnosti. Kisele mešavine zamenjene su sa dosta limuna, limete i šećera i staro je ponovo postalo novo.

  Jedna je od elita u istoriji koktela. Mnogi naučnici i istoričari vide to kao jedan od stubova sveta koktela. Zaslužuje tu reputaciju. To je jedno od retkih pića sa rumom koje stoji tako visoko u istoriji (Mai Tai je još jedno), i jedno od retkih kiselih pića koje ima svoj identitet.

  Budite uz BIZLife svakog petka jer stiže novi koktel!

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE