Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bivši nemački ministar bi mogao da plati deo odštete za neuspeh sa putarinom

  Nemačka vlada razmatra da li može da primora bivšeg ministra saobraćaja da plati bar deo od četvrt milijarde evra odštete privatnoj kompaniji zbog neuspelog plana za uvođenje putarine za autoput.

  Andreas Šojer koji je bio na mestu ministra od 2018. do 2021. godine je insistirao na plaćanju uprkos upozorenjima stručnjaka da je nepravedno kažnjavati vozače iz drugih zemalja EU.

  Tvrdi se da je Šojerovo ministarstvo prekršilo zakon o budžetu i javnim nabavkama kada je sklapalo višemilionske ugovore sa operaterima i „namerno obmanulo“ Bundestag o stvarnim troškovima putarine.

  Sud Evropske unije je to proglasio nezakonitim 2019. godine, što je dovelo do dugotrajnog arbitražnog postupka sa kompanijom angažovanom da uspostavi sistem naplate putarine koji je prošle nedelje završio nagodbom da vlada Nemačke mora da plati 243 miliona evra.

  Šojerov naslednik na mestu ministra Volker Vising rekao je nemačkom nedeljniku Bild da poreski obveznici ne bi trebalo da snose svu cenu „ove ozbiljne političke greške“.

  „Mi ćemo veoma pažljivo sagledati pravnu situaciju i pažljivo ispitati da li su i u kom iznosu mogući odštetni zahtevi protiv Šojera“, izjavio je.

  Šojer je član konzervativne Hrišćansko-socijalne unije koja je deo najvećeg opozicionog bloka u nemačkom saveznom parlamentu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE