Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Biomasa menja ugalj: Važan korak ka smanjenju emisije CO2 u proizvodnji čelika

  Kompanija Rio Tinto razvija inovativnu tehnologiju za dobijanje niskougljeničnog čelika korišćenjem održive biomase umesto koksnog uglja u procesu proizvodnje.

  Ovaj proces, koji je u postupku dobijanja patenta, samo je jedan od brojnih napora koje kompanija ulaže da smanji emisije u lancu vrednosti čelika, u skladu sa svojim opredeljenjem da dostigne ciljeve nulte emisije štetnih gasova do 2050. godine.

  Rio Tinto je tokom protekle dekade osmislio laboratorijski potvrđen proces koji kombinuje korišćenje sirove, održive biomase i mikrotalasne tehnologije za pretvaranje rude gvožđa u metal tokom procesa proizvodnje čelika.  Ako se testovi pokažu uspešnim, postoji mogućnost da ova tehnologija dobije komercijalnu primenu u preradi fino usitnjene gvozdene rude kompanije Rio Tinto.

  „Početni rezultati testiranja ovog novog procesa nas ohrabruju i pokazuju da bi to mogao biti isplativ način proizvodnje niskougljeničnog čelika iz naše gvozdene rude iz regiona Pilbara u Australiji”, izjavio je Sajmon Trot, generalni direktor zadužen za poslove sa rudom gvožđa.

  U ovom procesu Rio Tinto koristi lignoceluloznu biomasu biljnog porekla umesto uglja, prvenstveno kao hemijski reduktor. Biomasa se meša sa rudom gvožđa i zagreva kombinacijom gasa koji biomasa oslobađa i mikrotalasa visoke frekvencije koji mogu da se dobiju iz obnovljivih izvora energije.

  Lignocelulozna biomasa obuhvata poljoprivredne nusproizvode (stabljike pšenice, kukuruzovinu, stabljike ječma, otpatke u preradi šećerne trske) i planski gajene useve, koji bi bili održivi izvori za ovaj proces. Važno je napomenuti da se u ovom procesu neće koristiti prehrambene namirnice kao što su šećer ili kukuruz, kao i da Rio Tinto ne bi koristio izvore biomase koji podrazumevaju seču starih šuma.

  Istraživači Rio Tinta sarađuju sa multidisciplinarnim timom iz Grupe za inženjerstvo mikrotalasnih procesa Univerziteta u Notingemu na daljem razvoju ovog procesa.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE