Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Električna energija

  Atanacković: ENORMNE cene energije GASE firme

  Vlada Srbije mora da pronađe rešenje za enormno povećanje cene struje jer ako to ne učini ugasiće se firme koji su veliki potrošači, rekao je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

  On je rekao da će se o problemu povećanja cena energenata raspravljati u sredu 20. oktobra na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, a da to udruženje privrednika traži da se oni zaštite od poskupljenja, ne samo struje, već i da se spreči povećanje cena dizel goriva jer su i prevoznici ugroženi.

  „Litar dizela je do pre oko dve nedelje koštao oko 151 dinar po litru, a sada je već oko 175 dinara, što otežava poslovanje transportnih firmi“, rekao je Atanacković.

  Premijerka Ana Brnabić najavila je pre nekoliko dana da će biti formirana radna grupa koja će predlagati mere za ublažavanje posledica poskupljenja energenata, čije cene su počele značajno da rastu od jula ove godine, pa je struja na berzama poskupela više od 100 odsto, a gas je skuplji za više od 200 odsto.

  Vlasnik hotela Panorama u Nišu Jovica Denić rekao je da spada u komercijalne potrošače jer troši više od 2.500 kilovata mesečno i da isporuku ugovara unapred, a da je, ugovor sa snabdevačem istekao u julu i da je tada obavešten da je cena struje viša za 33,7 odsto.

  To je, kako je rekao, mesečni račun sa oko 100.000 dinara uvećalo na 132.000 dinara, pa hotel sa ukupno osam soba i apartmana ima dnevni trošak za struju od 4.500 dinara, odnosno prihod od izdavanja jedne sobe dnevno mora da preusmeri za namirenje troškova struje.

  Tehnički direktor srpske berze za trgovanje strujom Sepeksa (SEEPEX) Dejan Stojčevski ocenio je u Srbiji postoje dve mogućnosti za zaštitu privrede od velikog povećanja cene struje, jedna je smanjenje taksi, a druga da se odredi gornja maksimalna veleprodajna cena struje dok traje kriza.

  On je rekao da je evropska Agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER) preporučila da se radi smanjenja opterećenja privrede razmotri smanjenje raznih taksi i poreza koji čine značajnu stavku u formiranju cene struje za potrošače.

  Ocenio je da će cena električne energije bez drugih troškova koji ulaze u konačnu cenu za potrošače u narednih nekoliko godina sigurno biti veća za oko 50 odsto u odnosu na cenu iz pretkovid perioda, zbog poskupljenja takse za emisiju ugljen-dioksida.

  „Cena struje i gasa ostaje ista do kraja grejne sezone“

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE