Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BG metro kreće krajem 2021., sa ledine na Makiškom polju

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da bi izgradnja beogradskog metroa mogla da počene krajem sledeće godine, na Makiškom polju.

  Mali je o tom projektu razgovarao sa predstavnicima kompanija Power China i Alstom, kao i sa ambasadorima Kine i Francuske Čen Bo i Žan Luj Falkonijem.

  Dogovoreno je da se do kraja ove godine usvoje odgovarajući pravni akti, koji će regulisati odnos učesnika u projektu, i biti osnova za sve dalje aktivnosti koje će se sprovoditi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  Prema postojećim dogovorima, francuska strana biće zadužena za elektromehaniku, dok će kineska strana da se bavi građevinskim radovima na izgradnji metroa.

  Kako je saopšteno, francuska kompanija Ežis trenutno radi na studiji izvodljivosti, a u narednim danima biće održan sastanak sa njihovim predstavnicima, kako bi se, u odnosu na dinamiku izrade studije, planirali dalji koraci na projektu.

  Na sastanku je dogovoreno i da je neophodno da se u što kraćem periodu završi struktura finansiranja projekta, u kojoj će učestvovati francuske i kineske banke, ali i druge međunarodne finansijske institucije.

  Kompanija Ežis je prethodno uradila studiju u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijardi evra, a druge linije 2,2 milijarde evra.

  Sagovornici su se saglasili da je reč o izuzetno značajnom projektu za Grad Beograd, na koji se čeka decenijama unazad, te da će on biti apsolutni prioritet u narednom periodu kako bi radovi na izgradnji što pre započeli, istaklo je Ministarstvo finansija.

  Studija Ežisa je predvidela da prva linija beogradskog metroa ide od Železnika do Mirijeva (prva faza do Pančevačkog mosta) u dužini 21,3 kilometra sa 23 stanice i druga linija od Mirijeva do Zemuna, duga 19,2 kilometra sa 20 stanica.

  Mihajlović: BG metro jedan od najvažnijih i najzahtevnijih projekata koje će Srbija realizovati

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović navela je da se nada da će uskoro biti dogovoreni i finansijski aranžmani, kako za građevinske radove, tako i za radove na sistemu.

  Mihajlović je razgovarala sa potpredsednikom „Alstom grupe“ Filipom Delerom i direktorom razvoja ove kompanije Nikolom Andrijeom, a sastanku je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo.

  Mihajlovićeva je istakla da je beogradski metro jedan od najvažnijih i najzahtevnijih projekata koje će Srbija realizovati i na koji Beograđani čekaju decenijama.

  Izrazila je zadovoljstvo što je „Alstom“, kao jedna od najboljih svetskih kompanija, zainteresovana da učestvuje u izgradnji beogradskog metroa, odnosno u fazi opremanja sistema.

  „Ministarstvo je tu da pruži svu neophodnu podršku i da zajedno realizujemo ovako važan projekat za nas. Verujem da ste imali dobar sastanak i sa ministrom finansija i da će uskoro biti dogovoreni i finansijski aranžmani, kako za građevinske radove, tako i za radove na sistemu“, rekla je ona.

  Mihajlović je podsetila da je u maju ove godine potpisan Sporazum o donaciji između Vlade Francuske i Vlade Srbije u ukupnom iznosu od 8,3 miliona evra i dogovorena procedura za realizaciju donacije od 0,4 miliona evra, te da je u toku izrada studije izvodljivosti za koju je u julu potpisan komercijalni ugovor i koju izradjuje kompanija „Ežis“.

  Potpredsednik „Alstom grupe“ Filip Deler rekao je da uporedo sa studijom izvodljivosti teku i pripremni radovi za tehnička rešenja i da će „Alstom“ aktivno raditi u narednim mesecima kako ne bi gubili vreme za realizaciju projekta beogradskog metroa, svesni značaja ovog projekta za Vladu Srbije.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE