Bez novih aviona za Er Srbiju?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bez novih aviona za Er Srbiju?

  Aviokompanija Etihad, koja je vlasnik 49 odsto Er Srbije, mogla bi da otkaže nabavku aviona ili da bitno promeni porudžbinu za čak 160 aviona koji su naručeni 2013.

  Ovo je scenario na koji se spremaju dva najveća proizvođača putničkih aviona, Boing i Erbas, saznaje agencija Rojters, prenosi Insajder.

  Etihad razmatra više mogućnosti od kojih su moguće promene tipa naručenih aviona, odlaganje isporuke, pa čak i potpuno otkazivanje dela narudžbi. Ove informacije Etihad je odbio da komentariše, piše Insajder.

  Da bi do ovakvog razvoja situacije moglo da dođe bilo je jasno nakon nedavne izjave novog direktora Etihada Tomija Daglasa, koji je rekao da je novi cilj kompanije da posluje “na održiv način”.

  Od sredine prošle godine, kada je objavljeno da je gubitak kompanije u 2016. godini iznosio čak 1,8 milijardi dolara, Etihad je u finansijskim problemima.

  Ova vest još jednom otvara pitanje da li će novi Erbas avioni biti isporučeni srpskom avioprevozniku Er Srbiji tokom godine, kao što je to bilo najavljeno.

  Ova narudžbina, kako je objavljeno u Insajderovom serijalu “Srpsko-arapska posla”, važna je između ostalog i zbog toga što je direktno vezana za avans od 23,5 miliona dolara koja je nekadašnji JAT uplatio Erbasu još 1998. godine.

  Naime, te godine potpisan je ugovor između tadašnjeg JAT i Erbasa. Naručeno je osam novih aviona i plaćen je depozit od 23,5 miliona dolara. Avioni nikada nisu kupljeni, pa je ovaj novac više od 15 godina stajao na računima francusko nemačke kompanije i trebalo je da bude iskorišćen kada avioni budu kupovani.

  U međuvremenu, kako je pokazalo istraživanje Insajdera, ispostavilo se da je Er Srbija 2014. ugovor iz 1998. godine prenela na Etihad, a samim tim i depozit JAT.

  Naime, kroz strateško partnerstvo JAT i Etihada dogovoreno je da se avioni za novu kompaniju Er Srbija nabavljaju kroz veliku narudžbinu Etihada, a zvaničnici su objašnjavali da je na taj način domaći avioprevoznik dobio daleko nižu cenu nego da je sam naručivao avione.

  U Srbiju je ove godine trebalo da stigne prvi od 10 Erbas aviona A320 neo, koji su deo Etihadove narudžbine.

  U finansijskom izveštaju Er Srbije se navodi da Etihad raspolaže iznosom od 23,5 miliona dolara koji je JAT 1998. platio kao depozit Erbasu. Kako se navodi, Etihad će Er Srbiji vraćati depozit u delovima, odnosno procentualno, kada svaki avion bude preuzet i isplaćen do kraja.

  Izvor: N1

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE