Berlin otkupljuje 15.000 stanova od privatnih kompanija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Berlin otkupljuje 15.000 stanova od privatnih kompanija

  Vlada Grada Berlina saopštila je da će kupiti oko 14.750 stanova od dve velike kompanije za izdavanje za 2,46 milijardi evra.

  Sporazum sa kompanijama Vonovija i Dojče Vonen, koji obuhvata i oko 450 prodavnica, postignut je posle nekoliko meseci pregovora i predviđa da obe firme prodaju oko 10 odsto svojih nekretnina u Berlinu državnim kompanijama.

  Time će broj stanova u državnom vlasništvu u Berlinu dostići oko 355.000, što je oko petine od 1,67 stanova za iznajmljivanje u glavnom gradu Nemačke.

  Rast cena kirija već godinama je goruće pitanje u Berlinu, gde su stanari dugo plaćali znatno manje nego u mnogim drugim prestonicama, navodi AP.

  Kupovina stanova koji su nekada bili u vlasništvu države, ali su proteklih decenija prodati privatnim kompanijama predstavlja pokušaj odlazeće vlade da reši problem.

  Vrhovni sud Nemačke presudio je u aprilu da je gornja granica koju je lokalna vlada uvela prošle godine na cene zakupa neustavna i ništavna.

  Zahvaljujući toj presudi zakupnine za oko 90 odsto stanova u Berlinu zamrznute su na nivou iz juna 2019. na pet godina.

  U mnogim slučajevima, postojeće kirije je trebalo smanjiti kako bi bile u skladu sa novom granicom koja je određena, ali su se mnogi stanari suočili sa pozamašnim otplatama.

  Nova gradska vlada biće izabrana 26. septembra, kada i Nemci biraju novi parlament.

  Istog dana u Brelinu će biti održan i neobavezujući referendumu o predlogu lokalne vlade da imovina velikih korporativnih stanodavaca bude eksproprisana.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE