Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  berza

  Beogradska berza završila godinu u plusu, ali promet akcija najmanji za 20 godina

  Domaće tržište akcija, Beogradska berza, zaključila je 2022. godinu sa nevelikim plusom od pola procenta, nadmašivši većinu regionalnih, ali i glavne svetske berzanske indekse, medjutim taj rezultat je ostao u senci odumiranja likvidnosti jer je promet akcija, mimo blok transakcija, zabeležio višegodišnji negativan rekord, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

  Oseka prometa u ovoj godini, koji je bez blok transakcija, iznosio svega 30,2 miliona evra je, kako je navedeno, najmanji promet na domaćem tržištu akcija još od obnove berzanskog poslovanja, pre dvadesetak godina.

  „Nastavak pražnjenja tržišta daljim delistiranjem kompanija, odsustvo krupnih portfeljnih investitora i slabija aktivnost domaćih penzionih fondova zacementirali su godinama loše poslovanje Beogradske berze“, naveo je Momentum, sumirajući rezultate rada Beogradske berze u ovoj godini.

  Dodaje se da je bilo i očekivano da Komercijalna banka ove godine napusti berzansko tržište, nakon krajnje konsolidacije vlasništva, dok je na istom putu još jedna članica indeksne korpe, Alfa plam.

  Akcija Dunav osiguranja je bila ubedljivo najprometnija hartija u 2022., nakon što su novom emisijom podeljene besplatne akcije bivšim i sadašnjim radnicima kompanije.

  Nakon sprovedene konverzije društvenog kapitala, država je zadržala udeo u toj kompaniji od oko 80 odsto, dok ostatak čine radnici Dunava i portfeljni investitori.

  Velika ponuda akcija koja je zapljusnula tržište u aprilu oborila je vrednost akcije Dunava 54 odsto na godišnjem nivou, a ovom padu doprinos su dali i slabi polugodišnji rezultati kompanije koji su ugrozili isplatu visoke dividende u narednoj godini.

  Naftna industrija Srbije (NIS) ostavlja iza sebe izuzetnu poslovnu godinu u kojoj će ostvariti profit koji daleko prevazilazi rekordne rezultate iz perioda 2013-2014. godine, pre izbijanja naftne krize.

  Većinski vlasnik Komercijalne, slovenački NLB, nakon uspešne ponude za preuzimanje, sproveo je prinudni otkup običnih akcija u skladu sa regulativom po knjigovodstvenoj vrednosti, dok su vlasnici prioritetnih akcija isplaćeni po četiri puta nižoj nominalnoj vrednosti od 1.000 dinara.

  Obveznice restitucije stigle na tržište, pa će se od januara 2023. godine na berzanskom tržištu kotirati nova vrsta državnih obveznica, emitovanih radi izmirenja obeštećenja za nezakonito oduzetu imovinu posle II svetskog rata.

  U godini u kojoj je došlo do značajnog rasta prinosa na dužničkim hartijama, ove hartije su, kako je istaknuto, pobudile interesovanje ulagača, medjutim glavni problem ostao je na strani ponude s obzirom da su emisije veoma male i rascepkane na veliki broj vlasnika.

  „Državne obveznice, generalno, činile su i ove godine gro prometa na Beogradskoj berzi, ali i ove hartije nikada nisu postigle veći nivo likvidnosti s obzirom da berza nije jedino tržište na kome se trguju, a nije značajnije povećan ni broj tržišnih učesnika“, naveo je Momentum.

  Promene na berzi posle odluke ECB da poveća kamate

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE