Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograđanka u šoku – 15 poziva za referendum za nepostojeće stanare

  U Srbiji se bliži referendum koji je planiran za nedelju, 16. januar, a pozivi su uveliko počeli da pristižu na adrese građana.

  Jedna Novobeograđanka ostala je u čudu kada je u svom sandučetu pronašla 15-ak poziva na kojima se na adresi na kojoj živi nalaze imena 15-ak osoba koji nisu stanari te zgrade.

  Ona kaže da na svojoj adresi živi sama, ali da je u njeno sanduče ubačeno mnogo više poziva od kojih nijedan nije za nju, a da svi pozivi glase na osobe koje nisu stanari te zgrade.

  Ostaje pitanje kako je došlo do ovog propusta, jer ovde nije reč o tome da su pozivi ubačeni na pogrešnu adresu. Adresa je dobra ali su imena ljudi pogrešna, odnosno reč je o osobama koje nisu prijavljene na toj adresi.

  O čemu odlučujemo 16. januara?

  „Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije“, pitanje je na koje će građani Srbije odgovarati sa ’da’ ili ’ne’ na referendumu.

  Ustav se menja u oblasti pravosuđa da bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji (EU). Promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u ovom procesu.

  Njih više neće birati Skupština Srbije već Visoki savet sudstva (VSS) i Visoki savet tužilaca (VST). Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca su nezavisni organi koji obezbeđuju i garantuju nezavisnost pravosuđa. Sa izmenama Ustava članovi VSS i VST biće ponovo birani po novoj proceduri.

  Ovoga puta za uspeh referenduma nije potreban cenzus izašlih od 50 odsto građana, plus jedan, već će se odluka doneti većinom glasova izašlih. Naime, 25. novembra je usvajanjem Izmena Zakona o referendumu u Skupštini Srbije ukinut cenzus.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE