Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd domaćin Svetske konferencije o osnovnim naukama i održivom razvoju

  U godini koja je proglašena Međunarodnom godinom osnovnih nauka za održivi razvoj, Beograd će biti domaćin izuzetnog naučnog skupa – Svetske konferencije o osnovnim naukama i održivom razvoju.

  Na događaju, koji će biti održan od 19. do 22.septembra u prostorijama Srpske akademije nauke i umetnosti, okupiće se 61 naučnik iz celog sveta koji će govoriti o značaju osnovnih nauka za održivi razvoj, o naprednim osnovnim istraživanjima u matematici, fizici, hemiji i biologiji, o vezama osnovnih nauka sa drugim naukama, inovacijama, inženjerstvom, energetskim tehnologijama, delovanjem na klimu i zaštitom okoline, i o doprinosima osnovnih nauka medicini, zdravlju, osiguranju vode i hrane i naprednom obrazovanju.

  Tokom četiri dana trajanja Konferencije, biće održano 19 sesija sa 67 izlaganja.

  Početna sesija će biti posvećena poslednjem izveštaju Rimskog kluba – Granice i iznad, a u završnoj sesiji prisutni će čuti najvažnije zaključke izvedene iz svih obraćanja.

  Šta će biti teme konferencije?

  „Na Konferenciji ćemo govoriti o naprednim teorijskim i eksperimentalnim osnovnim istraživanjima, i to kako u Maloj nauci, koja podrazumeva rad sa malim i uglavnom komercijalno dostupnim uređajima, tako i u Velikoj nauci, koja obuhvata izgradnju i korišćenje velikih mašina i postrojenja. Takođe će biti govora o doprinosima osnovnih nauka realizaciji Ciljeva održivog razvoja. Izlaganja treba da pokažu da društvena odgovornost za održavanje, aktuelizovanje i jačanje osnovnih istraživanja leži prvenstveno na naučnoj zajednici i to individualno i kolektivno, kao i da globalna nauka treba da obuhvati nacionalne nauke, to jest, da nacionalna nauka treba da bude integralni deo globalne nauke – srazmerno kapacitetu zemlje“, istakao je dr Nebojša Nešković, kopredsednik Programskog odbora Konferencije i generalni sekretar Svetske akademije umetnosti i nauke.

  Glavni cilj Međunarodne godine i Konferencije u Beogradu je da nacionalne, regionalne i globalne naučne institucija jasno pokažu javnom mnjenju i posebno političarima i privrednicima širom sveta kako osnovna istraživanja doprinose svestranom, ravnomernom i održivom razvoju planete. Istovremeno, važno je i povezivanje nacionalnih, regionalnih i globalnih naučnih institucija sa ciljem da se intenzivira njihova komunikacija i međusobna saradnja, kao i usmeravanje nacionalnih naučnih institucija na zajedničku izradu predloga strategija osnovnih istraživanja i odgovarajućih investicionih planova za vlade njihovih zemalja.

  U okviru Konferencije biće održane dve izložbe – Matice srpske – o njenim prošlim i sadašnjim aktivnostim, i kompanija „Loreal“ – o održivosti njenog sadašnjeg i budućeg razvoja i proizvodnje.

  Konferencija se organizuje uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnolškog razvoja Srbije, Svetske akademije umetnosti i nauke, Srpske akademije nauka i umetnosti i kompanije „Loreal“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE