Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cene goriva, benzin

  Jedna od najvećih svetskih ekonomija ZABRANIĆE prodaju vozila na benzin do 2035.

  Kalifornija će zabraniti prodaju novih vozila samo na benzin do 2035. godine, što predstavlja istorijski korak u pokušajima države da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama.

  Nova pravila imaju za cilj da primoraju proizvođače automobila da ubrzaju uvođenje na tržište ekološki čistijih vozila. Odluka je usledila nakon što je guverner Gavin Nevsom 2020. godine postavio cilj da ubrza prelazak sa fosilnih goriva.

  Ovaj potez je važan jer je Kalifornija najnaseljenija država u SAD i jedna od najvećih svetskih ekonomija.

  Automobili na benzin će biti zabranjeni, a kakva vozila će se prodavati?

  Prema pravilima, koje je izdao Kalifornijski odbor za vazdušne resurse (CARB), 35 odsto novih vozila koja se prodaju u državi moraju biti električna, hibridna ili na vodonik do 2026. Propisi bi se odnosili na 68 odsto prodaje vozila do 2030. godine, a 100 odsto do 2035. godine.

  Predsednica CARB Lejn Rendolf rekla je da je ovo istorijski trenutak za Kaliforniju, za partnerske države i za svet dok postavljaju put ka budućnosti sa nultom emisijom štetnih gasova.

  Najava je najnoviji potez Kalifornije koja nastavlja da se brže kreće od američke savezne vlade pooštravajući pravila o emisiji, prenosi BBC.

  Električni autmobili

  Automobili (Pixabay)

  Kalifornija zemlja predvodnica u elektrifikaciji automobila

  Sa više od 39 miliona stanovnika, Kalifornija je najveća američka država po broju stanovnika. Da je samostalna država, bila bi peta najveća ekonomija na svetu po bruto domaćem proizvodu, ispred Ujedinjenog Kraljevstva.

  Džozef Mendelson, viši savetnik u kompaniji Tesla, rekao je da je CARB-ov plan „ostvariv i utabava put Kaliforniji da predvodi u elektrifikaciji sektora lakih vozila“.

  Međutim, Alijansa za automobilske inovacije, koja predstavlja proizvođače automobila uključujući Dženeral motors, Folksvagen i Tojotu, rekla je da je potrebno učiniti više da se poveća potražnja za električnim vozilima.

  „Ono što smo rekli CARB-u i drugima je da dobijanje više električnih vozila na putu mora ići ruku pod ruku sa drugim politikama koje će zajedno na kraju odrediti uspeh ove tranzicije“, rekao je predsednik i izvršni direktor alijanse Džon Bozela.

  Nova pravila tek treba da odobri američka vlada pre nego što stupe na snagu.

  Međutim, američko trgovinsko udruženje proizvođača goriva i petrohemije pozvalo je predsednika Bajdena i Agenciju za zaštitu životne sredine da „odbiju zahtev Kalifornije za odustajanje od Zakona o čistom vazduhu“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE