Bečki Standard "potkačio" srpsku vladu: U svemu vide zaveru protiv Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bečki Standard “potkačio” srpsku vladu: U svemu vide zaveru protiv Srbije

  Suočena sa protestima protiv projekta eksploatacije litijuma, srpska vlada pribegla je retorici koja je već poznata iz Mađarske i Rusije, piše austrijski list Standard.

  Kako navode, u pitanju je etiketiranje nevladanih organizacija kao stranih agenata.

  “Vlada u Beogradu u svemu vidi zaveru protiv Srbije”, piše list, precizirajući da je premijerka Ana Brnabić nedavno prozvala organizacije poput američkog USAID, Fondaciju otvoreno društvo, ali i nemačku Fondaciju Hajnrih Bel i austrijsku NVO River voč za organizovanje i finansiranje protesta u Srbiji.

  “Ona se pravi kao da pobuna zbog netransparentnosti i eksproprijacije i briga za životnu sredinu uopšte ne potiču iz srpskog društva, nego spolja. A tu greši”, piše austrijski list.

  “Pored toga, to što je potkačila i Fondaciju Hajnrih Bel pokazuje da vlada u Beogradu, koju je do sada podržavala vlada Angele Merkel, nije oduševljena prisustvom Zelenih u vladi u Berlinu”, ocenjuje list.

  Dnevnik piše da je upiranje prstom u strane izdajnike nešto što je već dobro poznato iz mađarske ili ruske politike.

  “NVO se birokratski maltretiraju i difamiraju kao strani agenti”, piše Standard, dodajući da Brnabić time samo pokazuje “demokratsko-političko stanje svoje zemlje” za koju je i organizacija Fridom haus, “kao i Mađarsku, ocenila da više nije demokratija, nego hibridni režim”.

  “Međutim, ekološki aktivizam je pozitivan znak da ekološka svet jača i da je demokratski pokret živ”, piše Standard.

  Dnevnik ipak ocenjuje da bi bilo poželjno i kada bi se povela “racionalna” rasprava o tome kako i na što je moguće više ekološki način, neophodni litijum iskoristiti i za električne motore.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE