Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siniša Mali, BDP

  Mali: Javni dug Srbije do kraja ove godine biće 53-54% BDP-a

  Javni dug Srbije neće rasti i do kraja ove godine izbosiće od 53 do 54 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je ispod nivoa EU iz Mastrihta od 60 odsto, izjavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali.

  „Udeo javnog duga u BDP-u u februaru ove godine bio je 50,8 odsto. Srbija je daleko ispod proseka EU koji je oko 95 odsto“, kazao je Mali na Kopaonik biznis forumu.

  Istakao je da je javni dug u odnosu na BDP i dalje ispod 60 odsto, kako je i obećano, uprkos pomoći većoj od devet milijardi evra koju je država u tri navrata davala građanima i privredi u vreme kovid krize.

  Dodao je da je ove godine planiran deficit od 3,3 odsto i to da 1,9 odsto bude „kor deficit“, u dogovoru sa MMF-om, a da 1,4 odsto bude rezerva ukoliko se kriza nastavi, kako bi država mogla da reaguje u slučaju nužde.

  Novac, kamatna stopa (Unsplash)

  Novac, BDP (Unsplash)

  Reforma energetskog sektora

  Rekao je da se države ne plaši sledećih koraka koje treba da preduzme, „pogotovo reforme energetskog sektora“.

  „Odmah ćemo krenuti u reformu i energetskom sektora i reformu EPS-a, pošto transformišemo EPS u akcionarsko društvo i radimo na programu restrukturiranja, što nam je jedan od reformskih ciljeva koje smo definisali u novom aranažmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom“, kazao je Mali.

  Naglasio je da je država blagovremeno i na pravi način nabavila energente za ovu zimu, a „obezbedićemo sve potrebne energente i za narednu“, rekao je Mali.

  On je ukazao da je stabilnost deviznog kursa u krizi bila izuzetno važna.

  2023.

  Novac (Unsplash)

  Očuvanje politike deviznog kursa

  Podsetio je da je 2012. godine, kada nije bilo ekonomske krize, inflacija u Srbiji bila 11,4 odsto, čemu je pre svega doprinelo „puštanje deviznog kusa“ koji se nešto više od 80 dinara za evro u naredne četiri godine otišao na 120 dinara.

  „To smo hteli da zaustavimo. Kada je monetarna plitika u pitanju, osim rekordnih deviznih rezervi i rezervi zlata važno je da smo očuvali politiku deviznog kursa čima smo direktno uticali na inflatorna očekivanja i posledično na visinu inflacije“, rekao je Mali.

  Ministar finansija je najavio da se nastavljaju reforme i poboljšavanje privrednog ambijenta kroz dalje poresko rasterećenje rada, te da će pored ostalog biti uveden sistem eAkciza i eOtpremnica.

  Mali je rekao da će se nastaviti značajna ulaganja u energetiku, poljoprivredu, odbranu i socijanu zaštitu.

  Podsetio je da se upravo pregovara o sporazumima o slobodnoj trgovini s Kinom, Južnom Korejom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što bi, po njegovim rečima, trebalo da omogući nove investicije i povećanje konkurentnosti i atraktivnosti privrede Srbije.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE