Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Barbados traži međunarodni tribunal za ropstvo

  Ambasador Barbadosa u Karipskoj zajednici (CARICOM) Dejvid Komisiong izjavio je da je ključno da se uspostavi novi međunarodni specijalni tribunal pred kojim bi se tražile reparacije za transatlantsko ropstvo, zbog toga što ne postoji odgovarajući međunarodni sud koji bi imao kapacitet da se bavi zahtevima za reparacije takvog obima i složenosti.

  Komisiong je govorio na trećoj sednici Stalnog foruma za ljude afričkog porekla (PFPAD) u Ženevi, a forum je prvobitno predložio osnivanje tribunala prošle godine.

  Komisiong je istakao da će forum tražiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da se osnuje tribunal pred kojim bi se tražile reparacije za transatlantsko ropstvo, preneo je Rojters.

  Na sednici su i predstavnici drugih zemalja, kao što su Gvajana i Venecuela, takođe ponovile poziv za uspostavljanje međunarodnog tribunala.

  U video poruci na otvaranju sednice PFPAD-a, generalni sekretar UN Antonio Guteres ponovio je u utorak da je rasizam bio zasnovan na vekovnom porobljavanju i kolonijalizmu, a da reparacije za ropstvo treba da budu deo napora da se to reši.

  Ideja o plaćanju reparacija za transatlantsko ropstvo ima dugu istoriju i bila je snažno osporavana, ali dobija na zamahu širom sveta, prenosi britanska agencija.

  Rojters je javio ranije ovoga meseca da postoji podrška među afričkim i karipskim nacijama za formiranje takvog tribunala za zločine koji datiraju iz transatlantskog ropstva.

  Više od četiri veka najmanje 12,5 miliona Afrikanaca bilo je oteto i nasilno transportovano hiljadama kilometara i prodato u ropstvo, a to su uglavnom učinili evropski trgovci ljudima.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE