Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ilon Mask, X

  Tesline nove fabrike gube milijarde USD: Ilon Mask pomenuo BANKROT

  Tesla se suočava sa milijardama dolara gubitaka zbog svojih novih fabrika, problema u lancu snabdevanja i blokada usled Covida. Izvršni direktor Ilon Mask je pomenuo čak bankrot u nedavnom intervjuu.

  Protekle dve godine bile su apsolutna noćna mora zbog prekida lanca snabdevanja, rekao je Mask u intervjuu sa grupom vlasnika Tesle.

  „Još uvek nismo izašli iz toga. To je u velikoj meri naša briga kako da održimo fabrike da rade da bismo mogli da plaćamo ljudima, a da ne bankrotiramo“, poručio je on.

  Mask je koristio hiperbolu na drugim mestima u intervjuu, a možda je to činio kada je pominjao rizik od bankrota. Na primer, rekao je da proizvođači automobila generalno „očajnički žele da bankrotiraju“, što spada u kategoriju živopisnog jezika, a ne u strogu finansijsku analizu, piše CNN.

  Ilon Mask

  Ilon Mask (Beta/AP)

  Kompanija se bliži kraju svog najtežeg kvartala za više od dve godine

  Teslina fabrika u Šangaju bila je zatvorena nedeljama zbog blokada u gradu usled širenja korona virusa. Ilon Mask je u intervjuu otkrio da dve fabrike koje je Tesla otvorila u ovom kvartalu, u Nemačkoj i Teksasu, gube milijarde dolara, jer su im problemi u lancu snabdevanja do sada izazvali „slabiju” proizvodnju.

  „Ovo će se sve brzo popraviti. I berlinske i ostinske fabrike su gigantske peći za novac u ovom trenutku. Berlin i Ostin gube milijarde dolara tačno sada. Postoji mnogo troškova i jedva da ima ikakvih rezultata“, rekao je on u komentarima snimljenim 31. maja.

  Tesla, bankrot

  Tesla, bankrot

  Kritičari komentarisali mogući bankrot Tesle

  Jedan od najoštrijih Teslinih kritičara smatra da se kompanija suočava sa većim finansijskim problemima nego što većina analitičara misli.

  „Bankrot je pravi rizik za ove momke. Zašto? Dosta njihovog novca je zaključano u Kini. Nisu bili profitabilni sve dok nisu bili u Kini. S obzirom na to da Kina ne dozvoljava kompanijama da vrate dolare napravljene tamo, Tesla ima pravi problem “, rekao je Gordon Džonson iz GLJ Research za CNN Business.

  Džonson je ukazao na Teslinu odluku da otpusti oko 10 odsto svog osoblja, čak i dok nastavlja da zapošljava radnike u proizvodnji kao još jedan znak nevolje.

  „Zašto mislite da otpuštaju ljude? To je ključni signal“, primetio je on.

  Tesla

  Tesla automobili (AP Photo/David Zalubowski, File)

  Međutim, većina kompanija koje otpuštaju zaposlene nikada se ne približavaju podnošenju zahteva za bankrot. I skoro svi drugi analitičari predviđaju da će Tesla ostati profitabilna uprkos problemima u lancu snabdevanja koji muče i većinu drugih proizvođača automobila širom sveta.

  Tesla je profitabilna od kraja 2018. godine, nakon što godinama nije prijavljivala ništa osim gubitaka. Kompanija beleži povećanu kvartalnu dobit u odnosu na prethodni period u poslednje dve godine.
  Taj niz uzastopno rastućih profita se očigledno bliži kraju.

  Tesla je u prvom tromesečju zabeležila pad od 0,1 odsto u proizvodnji novih vozila u odnosu na četvrti kvartal. Ali proizvodnja je u odnosu na prethodnu godinu porasla za 69 odsto. Većina drugih proizvođača automobila širom sveta smanjila je proizvodnju u ovom kvartalu u odnosu na nivo od pre godinu dana zbog problema u lancu snabdevanja.

  Proizvođači automobila, uključujući Teslu, trebalo bi da objave podatke o prodaji u drugom kvartalu početkom sledećeg meseca. Akcije Tesle, koje su pale za skoro trećinu od početka godine, pale su za otprilike 2 posto na trgovanju u četvrtak u podne.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE