Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, bankarski sistem

  ECB: Bankarski sistem evrozone „otporan“, solidan nivo likvidnosti

  Bankarski sistem evrozone „otporan“ je zahvaljujući solidnoj finansijskoj podlozi, saopštila je danas Evropska centralna banka, dan posle objave švajcarskih vlasti da je švajcarska banka UBS hitno preuzela drugu po veličini banku u toj zemlji Kredi Suis koja je u teškoćama. 

  Taj potez namenjen da učvrsti poverenje investitora naišao je na skepticizam na tržištima te su indeksi evropskih berzi pali na početku trgovanja jutros, kao i vrednost akcija dve švajcarske banke.

  „Evropski bankarski sistem je otporan sa solidnim nivoima kapitala i likvidnosti“, navela je Evropska centralna banka u zajedničkom saopštenju sa Evropskim mehanizmo za sanaciju banaka (SRB) i Evropskom bankarskom upravom (EBA) .

  Evropske berze danas su otvorile poslovanje u padu posle žurne kupovine banke Kredi Suis od strane UBS banke, u operaciji spasavanja koja nije uklonila sumnje investitora u solidnost bankarskog sistema.

  Međutim posle odlaska u minsu na otvaranju indeksi evropskih berzi ponovo su prešli u plus ali jedva, tako da je oko 11 sati po srednjeevropskom vremenu indeks u Parizu bio plus 0,14 odsto, u Frankfurtu plus 0,04 kao i u Londonu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE