Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  banka

  Desio se NAJVEĆI KOLAPS jedne banke još od 2008. godine

  Banka Silikonske doline od danas je zatvorena, što je najveći kolaps jedne banke još od 2008. godine, kada je na vrhuncu Svetske finanijske krize kolabirala banka Washington Mutual.

  Sredstva Banke Silikonske doline zaplenila je američka Federalna korporacija za osiguranje, a banka je posrnula nakon što su njeni korisnici, uglavnom radnici u IT sektoru i kompanije sa preduzetničkim kapitalom, počeli da povlače svoj novac, što je stvorilo opštu navalu.

  Silikonska dolina je pod velikim uticajem tehnološke industrije, i male su šanse da dođe do „prenošenja zaraze“ kroz bankarski sektor, kako je to bilo u mesecima koji su prethodili svetskoj finansijskoj krizi, ili velikoj recesiji, pre više od 15 godina. Velike banke sada imaju dovoljno kapitala da izbegnu sličnu situaciju.

  Federalna korporacija za osiguranje naredila je zatvaranje Banke silikonske doline i preuzela danas sve njene depozite.

  Koliku je imovinu imala banka u trenutku propasti?

  Banka je u trenutku propasti imala imovinu u vrednosti 209 milijardi dolara i 175,4 milijarde dolara depozita, navodi u saopštenju Federalna korporacija.

  Nije jasno koliko je depozita u ovom trenutku iznad osiguravajućeg limita od 250.000 dolara.

  Uočljivo je da Federalna korporacija nije objavila ko je kupac imovine Banke Silikonske doline, što je uobičajeno kada je zatvaranje banke uredno.

  banka

  Silicijumska dolina (Unsplash)

  Takođe je uočljivo da je Federalna korporacija zaplenila imovinu banke usred radnog dana, što je znak da je situacija postala teška.

  Finansijsko stanje banke sve više je ove nedelje dovođeno u pitanje kada je ona objavila plan prikupljanja do 1,75 milijardi dolara radi jačanja kapitalne pozicije u zabrinutosti zbog viših kamatnih stopa i stanja ekonomije.

  Šta sada?

  Akcije SVB finansijske grupe, matične kompanije Banke Silicijumske doline, pale su gotovo 70 odsto pre nego što je trgovanje zaustavljeno.

  Si-En-Bi-Si (CNBC) je izvestio da su pokušaji prikupljanja kapitala propali i da banka sada ide na prodaju.

  Banka Silikonske doline nije mala – ona je zapravo 16. najveća i zemlji, sa aktivom od 210 milijardi dolara.

  Ona je glavni finansijski kanal za kompanije sa preduzetničkim kapitalom, koje su teško pogođene time što su američke Federalne rezerve u poslednjih 18 meseci podigle kamatne stope i rizičniju tehnološku imovinu učinile manje privlačnom za investitore.

  Izvor: BIZLife, BetaAP

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE