Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Banka, London

  Banka Engleske: Britanija pred najdužom recesijom u poslednjih 100 godina

  Banka Engleske upozorila je da se Velika Britanija suočava sa najdužom recesijom još od početka merenja dvadesetih godina prošlog veka, jer je povećala kamatne stope najviše u poslednje 33 godine, piše BBC.

  Velika Britanija bi mogla da se suoči sa „veoma izazovnim“ dvogodišnjim padom, piše BBC, gotovo dvostrukim rastom nezaposlenosti do 2025. godine.

  Direktor banke Endrju Bejli upozorio je na „težak put“ koji čeka britanska domaćinstva, ali je rekao da moraju da deluju snažno ili će stvari „kasnije biti gore“.

  Kamatne stope su podignute na tri odsto sa 2,25 odsto, što je najveći skok od 1989. godine, piše BBC, a podižući stope, Banka pokušava da obori cene dok troškovi života rastu najbržom stopom u poslednjih 40 godina.

  Cene hrane i energenata su skočile, prenosi ovaj list, delom zbog rata u Ukrajini, zbog kojeg su mnoga domaćinstva bila suočena sa teškoćama.

  Banka je i ranije očekivala i najavljivala da će Velika Britanija pasti u recesiju krajem ove godine i prognozirala da će to trajati čitavu narednu godinu.

  Sada se, kako prenosi BBC, veruje da je privreda ovog leta već ušla u „izazovan“ pad, koji će se nastaviti sledeće godine, ali i u prvoj polovini 2024. Stopa nezaposlenosti se očekuje da će porasti na gotovo 6,5 odsto.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE