Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BALKANSKI BAROMETAR: Sve manje posla i sve više korupcije

  Savet za regionalnu saradnju (RCC) predstavilo je u Briselu Balkanski barometar (BB) za 2017. godinu, istraživanje mišljenja građana i privrednika o situaciji u regionu.

  Nezaposlenost ostaje glavna briga građana, iako više većih ekonomija u regionu pokazuje znakove ekonomskog oporavka. Zabrinjavajuće je da je, prema rezultatima Barometa, sve veća zabrinutost zbog korupcije.

  U Barometru od 2015. godine 15 posto ispitanika ocenilo je korupciju kao jedan od glavnih problema regiona, dok je već godinu dana kasnije ova brojka porasla na 27 posto. Ove godine 32 posto ispitanika navelo je korupciju kao najveći problem“, rekao je generalni sekretar RCC Goran Svilanović.

  „Povećanje ekonomskog rasta u ekonomijama regiona sa sobom je donelo optimističniji pogled na budućnost, koji bi sada trebalo pratiti odlučnim aktivnostima vlada.“

  Iako nije novost da je pred regionom mnogo posla, nadamo se da će nalazi Balkanskog barometra pomoći u utvrđivanju podsticajnih programa za dalji rast u regiji, naročito imajući u vidu sprovođenje višegodišnjeg plana aktivnosti Regionalnog ekonomskog prostora koji je pripremio RCC, a odobrili lideri regiona, ovog leta u Trstu, dodao je Svilanović.

  Balkanski barometar (BB) je godišnje istraživanje javnog mnjenja koje je naručio RCC, a sprovela GfK u sklopu kojeg se prikupljaju i analiziraju informacije građana i gospodarstvenika iz regije na različite teme kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija, itd.

  Trećim izdanjem je bilo obuhvaćeno 8.000 građana i 1.600 preduzeća, stoji u saopštenju.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE