Bajatović objasnio zašto kupujemo SKUP GAS a ne koristimo iz skladišta?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bajatović objasnio zašto kupujemo SKUP GAS a ne koristimo iz skladišta?

  Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da će se, zbog havarije gasovoda u Bugarskoj, gas u Srbiju uvoziti dok bude trebalo, navodeći da je podzemno skladište “Banatski dvor” puno, ali da postoje tehnička ograničenja u povlačenju gasa, prenele je danas “Politika”.

  Kako je Bajatović objasnio za taj list, iz “Banatskog dvora” dnevno može da se povuče pet miliona kubnih metara gasa.

  “Uprkos tome što u skladištu ima još oko 450 miliona kubika, dok se skladište ne proširi dnevne doze koje možemo da koristimo za pokrivanje potrošnje su ograničene na pet miliona kubika. Budući da se, kada je toplije, dnevno troši 7,5 miliona kubika, 10 do 11 kada je standardno hladno i 13 i više miliona kubika kada je jako hladno, jasno je da dodatne količine moraju da se obezbede iz redovnog ili interventnog uvoza, odnosno gasom koji ide gasovodom”, rekao je direktor Srbijagasa.

  On je dodao da će Srbijagas proširenjem “Banatskog dvora” na 750 miliona kubika ili milijardu kubika gasa dnevno, što je dogovoreno sa Gaspromom, moći da povlači duplo više gasa nego sada, odnosno oko 10 miliona kubnih metara.

  Takođe je istakao da je tehničko ograničenje glavni razlog zašto se u poslednja dva dana uvozi gas, u dogovoru sa partnerima iz Mađarske i Ukrajine i delom iz Austrije.

  Dodatni interventni uvoz sve dok bude potrebno

  Bajatović očekuje da će se problem kvara na gasovodu u Bugarskoj uskoro rešiti, ali ne isključuje mogućnost da i danas bude dodatnog interventnog uvoza gasa.

  “Prati se situacija i dodatne količine će se uvoziti dokle god bude trebalo uz ono što imamo u ‘Banatskom dvoru'”, kazao je Bajatović.

  Završeni radovi na sanaciji kvara u Bugarskoj

  Kasno sinoć je Vladimir Malinov, direktor bugarske kompanije “Bulgartransgaz” saopštio da će transport ruskog gasa prema Srbiji i Mađarskoj preko Bugarske biti ponovo uspostavljen do ponoći.

  Bugarski mediji su preneli da je prenos gasa nastavljen pošto su završeni radovi na sanaciji havarije na delu gasovoda kod sela Vetrino.

  Do problema u snabdevanju gasom došlo je zbog kvara na cevi na gasovodu u Bugarskoj.

   

   

   

  Izvor: Beta, Politika

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE