Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bacanje para? Norveški BOGATAŠ milionima „protiv“ Darvinove teorije

  Norveški brodovlasnik i jedan od najbogatijih Norvežana, Ejnar Johan Rasmusen, uložio je 1,6 miliona dolara u Fondaciju „Biokosmos“ koja namerava da negira Darvinovu teoriju evolucije, promovišući pseudonaučnu teoriju inteligentnog dizajna.

  Fondacija je pozvala na otvoreniju debatu o biologiji i kosmosu, a ciljna grupa su svi oni koji su zainteresovani za nauku i velika pitanja, posebno mladi, uključujući učenike.

  Promovisanjem teorije inteligentnog dizajna, fondacija veliča vrline pseudonaučne teorije da je priroda toliko precizno podešena i dobro napravljena da se nije mogla razviti prirodnom selekcijom i da se njome moralo upravljati.

  Rasmusen (81) je izjavio za norvešku televiziju NRK da želi da što veći deo ovog modernog istraživanja bude dostupan javnosti. „Na značajne načine se kosi sa Darvinom“, objasnio je Rasmusen.

  On se saglasio sa članovima Fondacije, koju čine danski profesor, lekar, civilni inženjer i teolog, da se evolucija više ne može objasniti kao rezultat slučajnih promena ili prirodne selekcije.

  Russia Today piše da je umešanost Rasmusena izazvala oštra reagovanja onih koji smatraju da moćni biznismen pokušava da utiče na obrazovni sistem u Norveškoj.

  Norveški poslanik Torstin Tvet Solberg izjavio je da je potpuno pogrešno da bogataši pokušavaju da kupe pristup norveškim učionicama. „To je previše alternativno i prilično je blizu besmislice“, istakao je Solberg.

  Postupak Rasmusena prokomentarisao je i istraživač sa Teološkog fakulteta „Ansgar“ u Kristijansandu, Martin Jakobsen, rekavši da o prirodi treba pitati naučnike, a o Bogu teologe.

  „Kada se pitate kako se razvila priroda, treba da razgovarate sa naučnikom. Kada se pitate kako funkcioniše Bog, onda možete razgovarati sa teologom“, istakao je Jakobsen.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ivan

   Zasto je intelegentni dizajn pseudonauka? I evolucija je samo teorija da je dokazana bila bi zakon.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE