Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Avio-kompanija izdala jasna PRAVILA: Ako ih prekršite bićete izbačeni sa leta

  Dve japanske avio-kompanije navele su kakvo tačno ponašanje se neće tolerisati u vazduh – i moglo bi da dovede do izbacivanja putnika iz aviona ili da ih spreči da se uopšte ukrcaju.

  Japan Airlines (JAL) i All Nippon Airways (ANA) objavile su eksplicitne politike u vezi sa „uznemiravanjem klijenata“ na svojim web stranicama u nastojanju da zaštite zaposlene u avio-kompanijama od nepoštovanja, pa čak i zloupotrebe od strane klijenata. Nova pravila dolaze nakon talasa neposlušnih putničkih incidenata u Aziji i SAD.

  Prošlog juna, japanski putnik na letu China Airlinesa iz Fukuoke za Tajpej vikao je na članove posade što s njim ne razgovaraju na njegovom maternjem jeziku, objavio je South China Morning Post. U SAD je bilo 915 slučajeva neposlušnih putnika, od 1. januara 2024. do 9. juna 2024, uključujući 106 slučajeva uznemiravanja putnika zbog intoksikacije, prema Federalnoj upravi za vazduhoplovstvo.

  avio-kompanije

  Avion, avio-kompanije (Pixabay)

  ANA, na svojoj web stranici, objašnjava da je formulisala novu politiku uznemiravanja korisnika „kako bi osigurala da se ljudska prava zaposlenih i putnika međusobno poštuju i da bi stvorila bezbedno i udobno okruženje za sve“.

  Šta se smatra uznemiravanjem?

  Avio-kompanija navodi tri široka tipa ponašanja za koje kaže da predstavlja uznemiravanje radnika aviokompanije, uključujući:

  • Ponašanje koje nastoji da iskoristi „superiornu“ poziciju
  • Bilo kakve nezakonite radnje, ili nerazumni zahtevi
  • Radnje koje štete radnoj sredini zaposlenih

  „Svako ponašanje koje ispunjava gore pomenute zahteve smatramo uznemiravanjem putnika“, navodi avio-kompanija.

  ANA takođe posebno navodi devet vrsta radnji koje idu do nivoa uznemiravanja, uključujući uvrede na račun osoblja avio-kompanije i „činove voajerizma“. Lista je sledeća:

  • Verbalno zlostavljanje, vikanje, uvrede, diskriminatorske primedbe, klevete
  • Preteće ili zastrašujuće ponašanje
  • Prekomerni zahtevi
  • Fizičko nasilje, oštećenje imovine ili drugo agresivno ponašanje
  • Radnje koje ometaju poslovanje
  • Neovlašćen pristup radnim prostorima
  • Varljivo ponašanje prema zaposlenima
  • Radnje koje štete kredibilitetu kompanije ili zaposlenog
  • Voajerstvo, uhođenje, nepristojno ponašanje, nepristojne opaske ili seksualno uznemiravanje
  avio-kompanije

  Avio-kompanije

  ANA je saopštila da je svoje definicije i primere uznemiravanja zasnovala na priručniku koji je izdalo japansko Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja, ali je dodala da ponašanje koje se penje na nivo uznemiravanja korisnika nije ograničeno na ove primere.

  Politika JAL Grupe o uznemiravanju klijenata je slična, navodeći da avio-kompanija „neće tolerisati verbalno zlostavljanje, napad ili smetnju, jer smatra da je takvo ponašanje štetno za njihovo osoblje i da će se ponašati u skladu sa tim kako bi zaštitili bezbednost svojih zaposlenih“. Ponašanje koje JAL neće tolerisati od putnika uključuje klevetu, nerazumne zahteve osoblja, seksualno uznemiravanje i još mnogo toga.

  Onima koji krše politiku može biti odbijeno ukrcavanje, između ostalih disciplinskih mera, piše CBS.

  U SAD, avio-kompanije su vođene FAA politikom nulte tolerancije za nedolično ponašanje, primenjenom u januaru 2021. nakon naglog porasta lošeg ponašanja u avionima. Prema naredbi, neposlušni putnici se kažnjavaju novčanom kaznom do 37.000 dolara po prekršaju.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE