Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Autor spomenika Stefanu Nemanji: „I ja sam se zapitao zašto MAČ a ne KRST“

  U toku su završni radovi na Savskom trgu čiji je novi simbol spomenik Stefanu Nemanji. Otkrivanje skulpture zakazano je za 27. januar, a na svečanosti, zbog koronavirusa, neće biti autor Aleksandar Rukavišnjikov.

  Aleksandar Rukavišnjikov je za RTS govorio o poduhvatu, ali i kritikama koje su ga pratile.

  Na pitanje o tome zašto Stefan Nemanja umesto krsta, kako je bio prvobitni plan, sada drži mač u rukama, Rukavišnjikov kaže da se i sam zapitao zašto je to tako kada mu je rukovodstvo iz Beograda reklo da u ruci Stefana Nemanje ipak treba da bude mač, a ne krst.

  „Ja sam se iskreno iznenadio. Međutim, kada sam radio ostale segmente spomenika uzeo sam u obzir izmenu i dodao nove nijanse, uključujući izraz lica. Ja sam skulptor, gubim se u formalnostima. Kada su mi rekli da žele mač, ja sam rekao u redu, slušam“, rekao je on.

   

  Autor spomenika Stefanu Nemanji osvrnuo se i na kritike povodom dimenzija spomenika.

  Kako navodi, sve dimenzije su izračunate, uzimajući u obzir ne samo zgradu nekadašnje železničke stanice već i zgrade koje se nalaze bočno.

  „Kompjuterska kalkulacija je optimalna, ali ja sam čak i nju malo umanjio. Moram da kažem i da smo vodili računa da ne viri glava kada se prilazi iz okolnih ulica u zonu spomenika, već da bude u skladu sa svim građevinama“, objasnio je.

  Rukavišnjikov je za kraj poslao poruku građanima Srbije. Kako je naveo, prema njegovom iskustvu ljudima je potrebno vreme da se naviknu na tako veliki spomenik.

  „Imam molbu i izražavam nadu da će se bratski srpski narod navići na spomenik. Verujte da on neće kvariti izgled vašeg prelepog Beograda i nadam se da ćete ga vremenom zavoleti„, poručio je.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta, Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE